Ruzsmalintból készül, egyetlen alkalomra – a széki pártáról és egyéb viseletekről

Széki összeállításunk második részében a szoknyához lerakjuk az ingujjat, a menyasszonynak pártát készítünk, s végül a széki szabad rajzú, rámán varrott iratosokkal foglalkozunk.

A széki viselet egyik jellegzetes eleme az ing, amelynek az ujját bárhol felismerjük, olyan szépen be van rakva. Azt mondják, az ingujj nem mindig volt ilyen hosszú és rakott. A gőzvasaló ma már elhagyhatatlan eleme annak a folyamatnak, amelyet Szabó Istvánné Székely Zsuzsi mutatott meg az érdeklődőknek, s amelynek először is a nevét kellett tisztázni.

Amikor összeházasodik az ifjú pár, a viselet kiegészítése az esküvőre a párta és a bokréta. Ez rozmaringból – helyi nevén: ruzsmalintból készül, egyetlen alkalomra szolgál, és amint hamarosan kiderül, régen örök időkre emlék maradt.

Széki szabadegyetem – 50 éves a táncházmozgalom. Ezzel a címmel hirdette meg jubileumi rendezvényeit a Kallós Alapítvány és az Erdélyi Hagyományok Háza. Céljuk az volt, hogy legalább addig a másfél napig ráirányítsák a figyelmet az erdélyi településre, ahonnan a táncház fogalma származik. Voltak beszélgetések, kiállítások, kopjafa-avatás az elhunyt zenészek emlékére, volt táncház és tájház-bemuató. Eközben pedig az iskolában az egyes viseleti darabok elkészítését, díszítését is megleshették az érdeklődők, illetve kipróbálhatták a varrást is.

Rácz Éva

 

text