Juhász Népzenei Tábor Tóthfaluban

Tóthfaluban több mint 60 népzenét kedvelő gyerek és fiatal részvételével zajlik a Juhász Népzenei Tábor, amelynek célja, hogy a vajdasági gyerekek népzenei tudását fejlesszék.

  Az ötnapos tábor programjai között szerepel a többi között a népzeneoktatás, az énekoktatás és a táncház is. A résztvevők a széki népzenét is ápolják, ugyanis 50 éves a táncházmozgalom.

Juhász Gábor fő szervező:

Naponta kétszer három óra próbánk van, illetve még este az összemuzsikálás, tehát igazából naponta csaknem nyolc órát muzsikálnak a gyerekek. Ami egy nagyon nagy terhelés. De ez egy jó értelembe vett terhelés, hiszen így sokkal jobban meg tudják tanulni, és sokkal jobban el tudják sajátítani az adott tájegység zenéjét.

A táborban a tamburások főleg a telecskai népzenét, a kezdő hegedűsök az al-dunai székely népdalokat, a középhaladó vonósok a jászsági népzenét, a haladó vonósok pedig a magyarpéterlaki, széki népzenét tanulják.

Kurunczi Andor népzeneoktató, Mohol:

Most az al-dunai népdalt választottuk, ami Pancsova, Hertelendyfalva környéke valójában. Különböző silladrit, csárdást játszunk, és ez valójában nem olyan nehéz dallam, ami ilyen korosztálynak elérhető.

Tilinkó Luca népdalénekes, Horgos:

Négy éve járok ebbe a táborba, de tavaly nem sikerült eljutnom. Az idén nagyon örültem, hogy eljöhettem. Nagyon élvezem. Nekem nagyon fontos, hogy együtt legyen a társaság, itt szoktunk találkozni a barátainkkal, és mindig együtt szórakozunk. Nagyon jó tanulni másoktól.

A Juhász Népzenei Tábor szombaton zárul, és a résztvevők a tanultakat egy gálaműsor keretében mutatják be a szülőknek és az érdeklődőknek.

text