Az 50 éves táncházmozgalom ünnepe lesz idén a Művészetek Völgyében

Július 22. és 31. között a kapolcsi Hagyományok Háza FolkUdvarban az 1972-ben indult, ma már élő legendává vált mozgalom köré szerveződnek a programok.

A Művészetek Völgye számos jubileum, emlékezetes ünnep részese volt már az esztendők alatt – idén az éppen 50 éve indult, azóta is népszerű táncházmozgalmon van a sor, a jeles dátum ugyanis az első városi táncház megrendezéséhez, 1972-höz köthető. A kezdeményezésnek hatalmas érdeme van abban, hogy ma is több százezer ember néptáncol és játszik népzenét, az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján pedig jó gyakorlatként is szerepel.

A Hagyományok Háza FolkUdvar programjainak középpontjában ez a kerek évforduló áll, és minden, ami témában hozzá kapcsolódik, alaposan körbejárva, hogy mi a vonzó ebben a gyakorlatban a 21. század felgyorsult emberének. Közben választ kaphatunk többek közt arra is, mi egy jó táncház titka, mitől tud élővé válni elődeink öröksége, és hogyan hatott a táncházmozgalom az irodalomra, az iparművészetre és más művészeti ágakra.

A szabadegyetemi előadásokon amellett, hogy a táncházmozgalom történetéről, táncházas dresszkódokról, mesemondásról és népmesegyűjtésről tudhatunk meg többet, az is kiderül, hogy miként alakult a roma reprezentáció a mozgalomban. Emellett érdekes beszélgetésen ismerhetjük meg Kós Károly népművészethez való viszonyulás, de szó lesz Kallós Zoltánról és az erdélyi, moldvai magyar népballadákat összegyűjtő Balladák könyvéről, valamint vers és népzene összefonódásairól, népköltészetről is.

A koncerteken olyan nagy nevek lépnek fel, akik az elmúlt 50 évet is fémjelzik: így például itt lesz velünk Berecz András, a Muzsikás együttes, a Vujicsics együttes és Sebestyén Márta, de a Heveder zenekar, a Tázló együttes, a Tükrös zenekar, a Fonó zenekar és a Khamoro Budapest Band zenéjére is rophatjuk, és hallhatjuk énekelni Bognár Szilviát, Hideg Annát, Navratil Andreát, Kacsó Hanga Borbálát, Petrás Máriát is.

Lesznek kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, folk-kvíz, tánc- és énektanítás Moldva, Ördöngösfüzes, Felcsík, a Maros mente, Magyarbőd, Kalotaszeg, Gömör, Magyarpalatka, Szék és Szatmár vidékéről, na és persze hajnalig tartó táncházak, amelyek hangulatát nemcsak a helyszínen, de a Panoráma Színpadon is átélhetjük az Aurevoir. és a Parno Graszt koncertjén.

text