Tánctábor tartottak Szalkszentmártonban

Tizennegyedik alkalommal tartották meg a szalkszentmártoni Wünsch Nosztalgia Néptánc Tábort Szalkszentmártonban.

A Duna menti településeket összekötő egyhetes rendezvény fő célja Szalkszentmárton hagyományainak, kulturális örökségeinek megőrzése, illetve bemutatása a résztvevő települések, Adony, Beloiannisz, Mezőfalva, Madocsa, Harta, Szalkszentmárton hagyományőrző csoportjai és a szalkszentmártoni lakosság részére.

– Falunk díszpolgára, Wünsch László koreográfus a 70-es évek elejétől nyaranta összegyűjtötte táncosait, hogy összekovácsolódva, egy emberként, közös akarattal ápoljuk és vigyük tovább a Duna menti települések kulturális örökségét. A tábor megszervezése néhány évvel később abbamaradt. A stafétát Saly Gábor szalki táncos vette át – mondta el hírportálunk érdeklődésére a szalkszentmártoni Fodor Benjámin, a tábor egyik alapítója.

– Azóta a kezdeményező, Wünsch László tiszteletére szervezzük meg tanítványaival, immáron gyermekeikkel, unokáikkal közösen nyári találkozóinkat. Idén Szalkszentmárton adott helyet a sátras fesztivál számára Amrer János helyi gazda birtokán – tette hozzá Németh József szervező.

A résztvevők a tábor hete alatt a tánc mellett megismerhették a település szépségeit, a társ civilszervezetek munkásságát, emellett vetélkedők, kirándulások, sport és ügyességi versenyek, népi játékok színesítették a programot. Nem maradt el a hagyományos nyílt nap és a gálaműsor sem, melynek keretében a Wünsch házaspár tiszteletére léptek színpadra a tánccsoportok. Jövőre Mezőfalva ad otthont a nosztalgia néptánctábornak.


GULYÁS SÁNDOR

text