Visszatér a régi kerékvágásba a Szent István-napi Néptánctalálkozó is

Kolozsvár

Augusztus 12. és 21. között huszonnegyedik alkalommal szervezik meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót Kolozsváron. A népzenei- és néptánchagyományok szemléjével a magyar keresztény államalapításra emlékeznek a Kárpát-medencei magyar közösségek, valamint az európai kisebbségek, népcsoportok és regionális kultúrkörök meghívásával.

A járványügyi helyzet miatt az elmúlt két évben csupán pár napos, inkább népzenei koncertekkel és gyerekprogramokkal fűszerezett kiadás után idén ismét visszatér a régi kerékvágásba a rendezvény, újra nemzetközi néptánc-kavalkáddal töltik meg Kolozsvár és a környező települések, megyék utcáit, tereit, közölték a szervezők. Az eseményt a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület) szervezi. 

Ismét hat ország 20 külföldi és belföldi kisebbségi és regionális kultúrát képviselő táncegyüttese és zenekara vesz részt a Kolozsváron, a Kolozs megyei Magyarfenesen, Válaszúton és a Fehér megyei Miriszlón megrendezendő fesztiválon. 

A fesztivál kiemelkedő eseményei: villámcsődület Kolozsvár központjában, nyitógála a kolozsvári Diákművelődési Házban, nemzetközi néptánc-kavalkádok Kolozsvár főterén, nemzetközi gasztronómiai est, táncházak, zárógála Kolozsvár főterén, népviseleti felvonulás Kolozsvár központjában, Magyarfenesi Falunapok, Miriszlói Magyar Napok, Heltai FolkNapok, stb.

A 24. Szent István-napi Néptánctalálkozóról bővebb információkat és a teljes programot a HeltaiFolkCenter és Szent.Istvan.folklore.festival Facebook-oldalakon, valamint a Heltai Alapítvány székhelyén és elérhetőségein találnak.

 

text