Falunapi vidám forgatag Uszódon

A programot lenyűgöző néptánctalálkozó színesítette

Komolyabb és vidámabb programokkal egyaránt várták a község lakóit és az érdeklődőket Uszódon az augusztus 12-14 között megrendezett falunapra. A vidám forgatagot többek között lenyűgöző néptánc bemutatók, gyermekprogramok és mulatós zene színesítette. A Falunap alkalom volt arra is, hogy szombaton délelőtt átadják a község első bölcsődéjét, amelyről jelentőségénél fogva külön cikkben írunk. És ha Uszód, nem feledkezhetünk meg a helyi Gubbantós Hagyományőrző Néptáncegyüttesről, amelynek meghívására a szomszédos és távolabbi településekről érkező táncosok is hozzájárultak a műsorfolyam sikeréhez. A legnagyobb közönségtetszést ezúttal is a „Gubbantósok” gyermektánccsoportja vívta ki. A kicsik nagyobb közönség előtt először léptek fel a számukra vadonatújan készíttetett helyi viseletben, amelyet aztán az ifjúsági és a felnőtt csoportokkal közös fellépésükkor is megcsodálhatott a közönség, a szűnni nem akaró tetszésnyilvánítás és taps közepette.

Az idén a pénteki napra időzített főprogram a községháza bejáratában berendezett Kapugaléria megnyitásával kezdődött, majd a Falunapot az alkalomra felállított fedett nagyszínpadon Bedi Gyula, Uszód község polgármestere nyitotta meg, az akkor már mintegy 200 főnyi közönség előtt.

A környező utcákból, parkolókból folyamatosan érkező vendégek már jó előre sejttették, hogy a néptáncbemutató ezúttal is nagy érdeklődést vált ki. A mintegy másfél órás műsorfolyam keretét az uszódi együttesek fellépése adta. A helyi óvodások hangulatos, élő zenével kísért műsora egyfajta felütés volt a Kalocsai Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptáncegyüttes és a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület generációkat tömörítő táncosai fellépésének.

A helyben jól ismert, de azért évről évre újragondolt, tökéletesített uszódi koreográfiák színpadi megjelenítésében a Kiskőrösről érkező Barkóczi János és Markó Jánosné, a szalkszentmártoni Szabó Jánosné  Czucor Teca – Czucor Lajos páros, és a fóti Bachtáló Mólipé roma formáció fellépése hozott újdonságot. Mindezt az uszódi Harangozó Róbert - Harangozóné Varga Éva kettős részben „gubbantósra” hangolt, aranyminősítést kapott tánca tetézte.
A sort az uszódi Gubbantós Hagyományőrző Néptáncegyüttes utánpótlás gyermekcsoport önálló, majd a felnőtt csoporttal közös fergeteges műsora zárta, maximális közönségsiker mellett.

  Az élőzenés talpalávalót ezúttal is a népzene hiteles és igényes megszólaltatására szövetkezett budapesti Kóborzengő Zenekar húzta, az együttes hosszú ideje, nagy rutinnal kíséri a Kővágóné Csánki Mónika és Kővágó Zsolt vezette uszódi és környékbeli együtteseket.

A néptáncos blokkot követően az együttesek vezetői emléklapot és virágcsokrot vettek át a szervezőktől.

A pénteki fő műsor a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat meghívására érkezett Dankó Szilvi, a mulatós műfaj népszerű előadója, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar fellépésével folytatódott, a napot az Erdélyből, Homoródszentmártonról érkezett Zsombori Band 22 órakor kezdődő koncertje zárta.

Zsiga Ferenc

text