A 40 éves Hegedűs Együttes jubileumi koncertje

Augusztus 20-án, a Hírös7 Fesztivál keretében koncertet adott a főtéri nagyszínpadon a 40 évvel ezelőtt alakult és azóta is töretlenül működő Hegedűs Együttes. A jubileumi fellépésre az együttesben valaha megfordult 70 zenész többsége ellátogatott, hogy együtt muzsikáljon egykori társaival.

 Hegedűs Zoltán automatizálási mérnök 1982-ben határozott úgy barátjával, Kovács Lászlóval, hogy megalapítják a Hegedűs Együttest. A zenész korábban reneszánsz kamarazenét játszott, de amikor felvetődött a népzenei együttes szükségessége, beiratkozott Halmos Béla tanfolyamára Szegeden, és végképp elköteleződött a népzene mellett. Halmos tanácsára kezdtek gyűjtőutakra járni,  népzenét hallgatni elutaztak Székre, Kalotaszegre, a Székelyföldre, ahol a helyszínen tanulták meg és  gyűjtötték össze az autentikus, élő népzenei anyagot. Zoltán az akkor felgyűjtött, mintegy 300 órányi anyagból adja tovább a tudását és az ismereteit  ma is a tanítványainak.

A Hegedűs Együttest esőcsináló zenekarként is számon tartják, mert valahányszor koncertet adnak, többnyire leszakad az ég. Így történt augusztus 20-án, az ünnepi koncert előtt Kecskemét főterén  is, de az időjárás végül kegyeibe fogadta a tartalmas és megható rendezvényt. A Boldogasszony anyánk kezdetű ősi himnusz után játszottak széki zenét, kiskunsági dallamokat, mezőségi muzsikát, és szinte mindent, ami a kárpát medencei népzenei dialektusokban előfordul.

Az egykori zenésztársak mellett felléptek az együttessel olyan néptáncosok is , akik kivétel nélkül korábbról kötődnek a zenekarhoz. Balogh Melinda népi énekes mellett négytagú kórus is színesítette a koncertet, egymást váltották a bőgősök, brácsások, szólt a duda, a klarinét , és szerepet kapott a harmonika és az orgona is.

Felemelő pillanata volt a koncertnek, amikor a táncos apák, Lukács László, Fantoly Gyula és Tassy Péter a lányaikkal perdültek táncra, szavak nélkül  demonstrálva a népzene és a kulturális hagyomány folytonosságát.
A bizonytalan időjárás miatt kicsit megcsúszott a hangszerbeállás, nem is sikerült hibátlanul, de a lelkes, a főteret megtöltő közönség örömmel és hálásan fogadta a születésnapi produkciót, és vastapssal jutalmazta a zenészeket, énekeseket, táncosokat. A  koncertet követően a Hegedűs Együttest leghűségesebb követőik a táncházba is elkísérték.


text