TáncPódium – szőgyéni elődöntő

Rangos eseménynek adott otthont a szőgyéni kultúrház, ahol a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gálájának elődöntőjére került sor augusztus 19-én. A rendezvény a zselízi 56. Országos Népművészeti Fesztivál egyik felvezető programja volt.

A Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete tavaly ősszel meghirdette a TáncPódiumot, azt a táncfórumot, mellyel a szlovákiai magyar néptáncosok szakmai közösségében felmerült hiányt és űrt, főleg a járvány által megnyirbált és sok esetben meghiúsult munkájukat kívánták pótolni, betölteni.

Ezzel a rendezvénysorozattal a legkisebb tánccsoportoktól a legnagyobb műhelyekig mindenkinek lehetősége nyílik egy szakmai alapokon nyugvó, többfordulós minősítő rendezvényen megmutatnia magát. A háromfordulós rendszernek hála, a kisebb és a kezdő együttesek is szakmai visszaigazolást kapnak, és fejlődési lehetőséghez jutnak jelentős országos rendezvények keretein belül.

A döntőt megelőző fordulók során az előzsűrizés célja kizárólag a mezőny feltérképezése volt, míg a minősítés nyilvános, ahol az egyesületi tagságtól függetlenül minden szlovákiai magyar együttes részt vehetett, aki vállalta a kiírás szerinti megmérettetést.
A minősítés a következő, területi minősítő fesztiválok megrendezésével – Kassától Pozsonyig – lehetőséget teremtett a néptáncegyüttesek minél szélesebb körének a szakmai zsűri előtt történő színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez. Továbbá biztosította a szakmai tapasztalatcserét és értékelési fórumot az együttesek számára, egyben ösztönözte a helyi tánc-, szokás- és népzenei hagyományok feltárását, színpadi bemutatását és azt, hogy a hagyományos közösségi alkalmak a mai kor eseményeihez, ünnepeihez igazodva újra élővé váljanak. Végül, de nem utolsósorban hozzájárult a helyi közösségek erősítéséhez és a régiók közötti együttműködéshez.

A Szőgyénben megrendezett TáncPódium – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gálájának szervezője Gálik Gábor táncos, táncmester, koreográfus volt.

A rendezvényen 400 szakmabeli fordult meg, táncosok, technikusok, zenekarok, szervezők. A rendezvény nyitott volt, így érkeztek szép számban néptánckedvelők, helybeliek és a szomszédos falvakból is.
A TáncPódium fordulóin a részt vevő együttesek az alábbi minősítési eredményeket érhették el:

az 1. fordulóban a „Részt vett” és a „Minősült együttes” címet, míg a 2. fordulóban a „Kiválóan minősült együttes” címet. A 3. fordulóban: „A 2021/22-es év Nívódíjas Táncegyüttese” címet éri el az arra érdemes csoport. Az utóbbi minősítés elnyerése a Zólyomban megrendezésre kerülő nagy gálán, októberben válik nyilvánvalóvá.

A Táncpódium szőgyéni elődöntőjén a következő együttesek léptek színpadra:

Az 1. részben a Kis Sendergő Néptáncegyüttes, Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes, Kis Csallóközi Táncegyüttes, Ifi Csali Néptáncegyüttes, Kincső Néptáncegyüttes, valamint a Sendergő Néptáncegyüttes szerepelt.

A program 2. részében a felnőtt csoportok szerepeltek: Mátyus Néptánccsoport, Megyer Táncegyüttes, Csalló Néptáncegyüttes, Csallóközi Ifjúsági Táncegyüttes, Ilosvai Aszú Néptáncegyüttes, Borostyán és Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes, Szőttes Kamara Néptáncegyüttes.

A csoportok produkcióit az öttagú zsűri értékelte, Busai Norbert Táncház Díjas, néptáncpedagógus, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere elnökségével. További tagok voltak: Asztalos-Kiss Zsuzsanna Örökség-díjas, valamint az Oktatási Hivatal pedagógiai díjával kitüntetett táncpedagógus, koreográfus, Husvéth Csaba, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, a Kiváló Tehetséggondozó Pedagógus díjjal kitüntetett néptáncpedagógus, koreográfus Korpás Éva, a Külhoni Magyarság Díjjal kitüntetett népdalénekes, Fonogram és Harmónia Díjas, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított Tehetségnagykövet cím viselője és a pro Traditione díj tulajdonosa, valamint Busai Zsuzsanna, a Népművészet Ifjú Mestere Állami kitüntetés és az Örökös Aranygyöngy Táncos szólista díj tulajdonosa.

A TáncPódium szőgyéni elődöntőjén Németh Dénes és zenekara biztosította a talpalávalót. A rendezvényen szívesen látták a helyi tánckedvelő közönséget.

Gálik Gábor, a rendezvény szervezője portálunknak elmondta, hogy a zsűri döntése alapján a következő csoportok nyerték el a „Kiválóan minősült együttes” címet: Csali Gyermek Néptáncegyüttes, Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes, Kis Sendergő Néptáncegyüttes, Kis Csallóközi Táncegyüttes, Csalló Néptáncegyüttes, Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Megyer Néptáncegyüttes, Csallóközi Ifjúsági Táncegyüttes és az Ilosvai Aszú Néptáncegyüttes. 

Ők szerepelnek a zólyomi országos döntőn október 22-én, és megmérettetnek a „A 2021/22-es év Nívódíjas Táncegyüttese” cím eléréséért.

A rendezvény a KultMinor, a Csoóri Sándor Alap, és a Martin György Néptáncszövetség támogatásával valósult meg. A rendezvény számára Szőgyén Község Önkormányzata biztosította a kultúrház helyiségeit.

Berényi Kornélia

text