Táncházak éjszakáján indítja az új évadot a Fonó

Szeptember 10-én táncházzal nyitják meg az évadot a Fonó Budai Zeneházban: délután négytől hajnalig a kerthelyiséget és a termeket is változatos programokkal tölti meg Táncház Egyesület. A ház vendéglátása már szeptember 5-étől rendes nyitvatartással várja a vendégeket.

2022-ben ünnepeljük a városi táncház kibontakozásának fél évszázados jubileumát, mely eseménysorozat egyik kiemelkedő rendezvénye a Táncházak éjszakája. Kora délutántól interaktív családi örömzenével és örömtánccal, gyermektáncházzal és kézműves-foglalkozásokkal várják a közönséget. Az esti programokban a Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre idén is. 

Két külön teremben este nyolctól másnap hajnalig alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. 
A Fonó Pajtájában egymást váltják majd a magyar nyelvterület különböző tájegységei, amelyeken képzett táncpedagógusok élő zenére kalauzolják végig az érdeklődőket. A tánctanításokban a legjelentősebb budapesti és Budapest környéki tánccsoportok tagjai is részt vesznek. A Színházterembe várják azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt „retro táncház”, majd mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnalig. 

A táncházak mellett terveznek az elmúlt ötven év táncházas életét átfogó – Táncház50 – könyvbemutatót, kiállítást és kerekasztal-beszélgetést, amelyre az induláskor jelenlévő személyiségeket, valamint a táncházmozgalom generációinak képviselőit egyaránt meghívják.
A Táncházak éjszakája a táncházas előadók bemutatkozásán túl arra is jó lehetőséget ad, hogy a szélesebb közvélemény is tudomást szerezhessen a táncházról, mint a hagyományokra épülő szórakozási formáról. A Táncház Egyesület hivatalos honlapja, valamint a Fonó weboldala tartalmazza a rendezvény részletes programját.

text