Salamon Soma

A tradíció a Magyar Zene Háza arculatának sarokpontja

A Magyar Zene Házában az intézmény sajátos profiljának, beavató-szemléletének megfelelően alakul a tradicionális népzenei programkínálat, amelyről Salamon Soma, népzenei programszerkesztő mesél.

Sokszor találkozom azzal a véleménnyel, hogy a zenei elmélyülés, a megszokott sablonokon jócskán túlmutató koncertélmény csupán egy szűk szakmai réteg kiváltsága lehet, s ekképp nem egyeztethető össze a nagyközönség igényeivel. A Magyar Zene Háza hagyományos zenei programjának szerkesztőjeként ennek az állításnak az ellenkezőjét szeretném bizonyítani.

Táncházas család sarjaként gyerekkoromtól körbevesz a népzene, mely az évek során szenvedéllyé, hivatássá vált számomra. Örülök, hogy mind zenészként, mind népzenekutatóként nap, mint nap rádöbbenhetek arra, mennyi felfedeznivalót tartogat még számunkra hazánk és a nagyvilág hagyományos zenéinek végtelenül mély, sűrű és kifürkészhetetlen erdeje.

A népzene történeti jelenség, ám mégis minden kor embere számára azonosulható élmény. Elménk ösztönös kreativitása, számlálhatatlan generáció kollektív alkotóereje, a mindannyiunkban rejtőző isteni szikra nyilvánul meg bármely formájában.

Minden népdal egyedi, sajátos csoda, mégis a hagyományos zene stíluselemei által kirajzolt, összetett hálózatba illeszkedik. Segítségével képet kaphatunk saját kultúrtörténetünkről, arról, hogy honnét és hová tartunk a világban. A népzene tanulása, értő művelése alázatra, nyitottságra tanít, önmagunk és a világ mélyebb megismerésére ösztönöz.

Ha hajlandóak vagyunk kilépni mindennapi komfortzónánkból, és elmélyedni a mai ember számára ismeretlennek, olykor furcsának tűnő, hagyományos zenei formákban, olyan azonosulásélménnyel gazdagodhatunk, mely ritkaságnak számít napjaink egyre inkább uniformizálódó világában.

A Magyar Zene Házában arra törekszünk, hogy a zenei hagyomány minél több aspektusát megmutathassuk az arra kíváncsiaknak, s hogy még többek érdeklődését keltsük fel a tradicionális zenei formák felé.

Programkínálatunkban kiemelt helyen szerepelnek az autentikus népzene mesterei, kivált azok az utolsó falusi zenészek, énekesek, akik a néphagyományt még annak természetes formájában örökölték.

A tradicionális zene a Zene Háza alapszemléletében

A Ház hagyományos zenei arculatának sarokpontjai a több formációt felvonultató közös koncertprojektek is. Küldetésünk része, hogy színpadjaink rég várt zenei találkozások, csillagegyüttállások helyszínei legyenek, így fontos számunkra, hogy a legkiemelkedőbb hazai és nemzetközi hagyományos zenei előadókat együtt szólítsuk meg. Programunk fontos szereplői a népzenei alapokból hitelesen, az eredeti anyag tiszteletét szem előtt tartva építkező crossover együttesek is, akiket sokszor nemzetközi kontextusban, hasonló zenei formanyelvet használó külföldi előadókkal közösen kérünk fel. A hagyományos zenei koncertjeinkhez kapcsolódó beszélgetések, szabadegyetemi előadások, kurzusok során a szakma legnevesebb hazai képviselői nyújtanak betekintést a koncertek zenei anyagának kontextusába, hogy a koncertélmény mellett a közönség tagjai fontos háttérismeretekkel is gazdagodhassanak.

Népzenei, tradicionális zenei sorozatok

A Magyar Zene Háza koncertprogramját számos sorozattal tereljük tematikai vágányokba. A Tájak és Zenéik sorozat a Kárpát-Medence különböző néprajzi régióinak zenei hagyományait mutatja be a még élő falusi zenészek, táncosok közreműködésével, valamint a táncházmozgalom fontos előadóművészeinek részvételével.

Különleges kezdeményezés a Szólamok között sorozat, mely a világ többszólamú énekes hagyományaiba enged betekintést. Ezeken a koncerteken fontos szempont, hogy a nemzetközi vendégegyüttes lehetőleg egy hazai formációval közösen álljon színpadra, de önálló koncerteket is tervezünk a sorozatban.

A cimbalom a magyar kultúrához szervesen kapcsolódó, igen sokoldalú hangszer, mely remekül illeszkedik szinte bármelyik zenei műfajba. Cimbalomszalon elnevezésű sorozatunkban a cimbalmon játszott, vagy játszható számtalan zenei stílust tervezzük bemutatni kiváló hazai cimbalmosok segítségévek, akik jellemzően párosával, tehát cimbalomduók formájában állnak színpadra. Akárcsak egyéb hagyományos koncertjeinknél, itt is sokszor kerülnek össze olyan előadók, akik még nem játszottak együtt, így kifejezetten a Ház számára szerkesztett, vadonatúj műsorral érkeznek. 

 

Magyar Zene Háza

text