A néptánc szeretete az egész életét megváltoztatta a ballószögi tehetségeknek

Lendületben vannak a Ballószögi Kincsecskék. Egymást érik a fellépéseik, és a következő hónapban sem lesz idejük túl sok pihenésre. A néptáncos tehetségek legközelebb, szeptember 10-én a ballószögi Szüreti Napokon adnak 45 perces műsort.

A kecskeméti kistérségi kiállítás megnyitón is felléptek a néptáncosok

Trencsényi-Csiha Tímea vezetésével a Ballószögi Kincsecskék hosszú évek óta méltó módon ápolják a néptánc, a népzene hagyományát. A gyerekek, a nagyra nőtt kamaszok régóta együtt táncolnak, ismerik egymás gondolatát, tökéletes összhangban táncolnak. Átérzik a néptánc, a népzene gondolatiságát, fegyelmet tanulnak általa, kiváló lett a mozgáskultúrájuk, és az önbizalmuk is egészségesen fejlődött. Trencsényi-Csiha Tímea minden tanítványára nagyon büszke, hosszú utat jártak be együtt. 

A koreográfus, a Ballószögi Települési Értéktár - kulturális örökség szakterület szerinti kategóriában nemzeti értékként elismert néptánc oktató egészen kiskortól tanítja a gyerekeket. A 3-4 évesen nála kezdő kicsik is egy-két éven belül színpadra állnak. 

– Kiemelkedő tehetségek mindig vannak! Olykor már 3-4 évesen megmutatkozik a zenei, táncos tehetség. Minden gyermek fontos a közösségünkben, a kiemelkedő tehetség és a fejlesztendő is.

Fontos, hogy érezze a felé nyúló segítő kezet, és ő is értékes tagja akarjon lenni a közösségünknek. A személyiségfejlődésük a közös utunk során sokkal fontosabb, mint a kupák, érmék begyűjtése. 
A táncos gyerekeimet nem versenyeztetem a boldogságukra „gyúrok” – vallja Tímea.

Az elmúlt hónapok is eseménydúsan teltek a Kincsecskék számára. Még a tanév vége előtt a kecskeméti Versünnep záró gálaműsorában táncoltak. Trencsényi-Csiha Tímea József Attila Tiszta szívvel című versét zenésítette meg, melyre egy zenés-táncos koreográfiát állított össze, melyet Jakobicz Dorottya gitáron és énekkel, Szikszai Patrik hegedűn és énekkel kísért, és hangszerelt. Hatalmas sikert arattak. 
HIRDETÉS
 
Július elején a Csoóri Fesztivál műsorát gazdagították Kecskeméten. Utána tánctáborok következtek, mely elsősorban közösségépítő, de már felkészítő volt az új tanévre is. Július végén Horvátországban jártak, egy nemzetközi folklór fesztiválon több este is felléptek. Az útitervet úgy állították össze, hogy a tánc mellett csapatépítő kirándulások is színesítsék az ott töltött napokat, a városnézések, fürdések mellett hajókáztak is. Augusztus 20-a környékén, a nemzeti ünnep alkalmából Ballószögön és Helvécián is emelték a műsor hangulatát ünnepi táncukkal. 

– Több korosztályban is tanítok, minden gyermek rendkívül ügyes. Évről-évre látom az eredményt, sőt nagy örömömre, a nagyobbak példát mutatnak családjukban is, a kisebb tesók, rokonok is jönnek táncolni. A néptánc által sokat fejlődik a személyiségük. A motiváltságuk, fegyelmezettségük a tanulásra is jó hatással van. Egy-egy előadás előtt akár két órán át is készülődünk, mely nagy fegyelmezettséget kíván meg részükről. A szülők visszajelzései is nagyon pozitívak, amellett, hogy büszkén figyelik őket egy-egy fellépés alkalmával, nap mint nap szembesülnek vele, hogy milyen éretté és motiválttá váltak a néptáncnak köszönhetően – mondta Tímea.



SEBESTYÉN HAJNALKA

text