A „Szól a fülemüle” Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató döntőjén

Az év elejétől kezdődően számos szakmai és felkészítő program előzte meg a „Szól a fülemüle” Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató döntőjét, amely hangulatát és a produkciók színvonalát tekintve leginkább egy hangulatos gálaműsorhoz hasonlítható. A Rákóczi Főiskola átriumában a közönség ezúttal harmincegy nagyszerű produkciót láthatott. Nem vagyunk tehetségek híján. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a délután során 156 gyerek lépett színpadra. Az alkalom egyben jelentős üzenetértékkel is bírt: a háború okozta sok-sok nehézséggel szembenézve közösségeink továbbra is élnek és működnek.

A szervezők nevében Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irányítója köszöntötte az egybegyűlteket, aki a továbbiakban a következőket hangsúlyozta: ha elég nemes a cél, akkor a körülmények igazából nem számítanak. Márpedig a tehetségkutató célja nem lehetett más, minthogy a felnövekvő nemzedék tagjai minél mélyebben megismerjék a magyar népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre elkötelezzék magukat a magyarság értékei mellett.

Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ügyvivője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar kultúra, ezen belül a magyar népi kultúra értékeinek őrzése, mindennapi megélése a kisebbségi sorsban rendkívül fontos, hisz az nem csupán értékteremtő erővel bír, de a közösségek összetartozását is biztosítja.

Jóleső érzés itt lenni és minden vonatkozásban látni a fejlődést, mutatott rá Blaskó Csaba, a zsűri elnöke, aki a továbbiakban köszönetet mondott a szervezőknek, a szülőknek, a felkészítő tanároknak, s nem utolsó sorban a fiataloknak az elvégzett kemény munkáért.

A népzene és a néptánc tisztítja gondolatainkat, és csodálatos magasságokba képes felemelni a lelkünket, emlékeztetett rá Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének kulturális szervezője, a beregszászi Rezeda Folkműhely vezetője. Aki a továbbiakban beszámolt róla, hogy az általa képviselt intézmény megalakulása óta új szakasz kezdődött a kárpátaljai népzene és néptánc oktatásában. Köszönhető ez többek között annak, hogy a különböző néptánc és hangszeres együttesek, valamint folklórcsoportok munkáját magyarországi mentorok, a szakma jeles képviselői segítik. Örvendetes, hogy a háborús körülmények ellenére a kárpátaljai szakmai műhelyekben tovább folytatódik a munka: tehát van remény, és így van jövője is a magyarságnak itt, a Kárpátok alján.

Valamennyi előadás után a zsűri tagjai értékelték a produkciót, hasznos tanácsokkal látva el a fiatal tehetségeket. Az építő jellegű kritikai megjegyzések mellett rengeteg bátorító szót, dicséretet hallottunk. Ezek többek között a lányok nagy gonddal elkészített hajfonatára, a fellépőruhák hitelességére, a közös mozgásra, a közösséggel való kapcsolattartásra vonatkoztak.

A szakmai zsűri – Berta Alexandra, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója, Junior Príma díjas előadóművész, népzenetanár, a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának oktatója, a Pengetős Trió formáció tagja, Blaskó Csaba, a váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola népzene tanszak vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára, Szokolik Szabolcs kétszeres aranysarkantyús és Fülöp Ferenc díjas táncos, az ELTE Néptánc együttes, valamint a Püspökhatvani Népi együttes művészeti vezetője, Szokolik Melinda kétszeres aranygyöngyös és Fülöp Ferenc díjas táncos, az ELTE Néptánc együttes, valamint a Püspökhatvani Népi együttes művészeti vezetője – ezúttal nyolc kategóriában hirdetett győztest.

Hangszeres együttes (12–16 évesek): 1. Turjanica Emília, Marozsi Milán, Bocskai László és Gyurkó Abigél. 2. Hangraforgó citeraegyüttes. 3. Pengető citerazenekar.

Hangszeres szólista (7–11 évesek) kategória: 1. Balogh Máté, 2. Pupcsik István, 3. Fudella Csenge.

Hangszeres szólista (12-16 évesek) kategória: 1. Hadar Lara Martina.

Táncegyüttesek (7–11 évesek) kategória: 1. Cseprente Néptáncegyüttes, 2. Téglási Eszterlánc néptánccsoport, 3. Kistulipánok tánccsoport.

Táncegyüttesek (12–16 évesek) kategória: 1. Téglási Orchidea néptánccsoport, 2. Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport és Tulipán tánccsoport, 3. Hímes néptáncegyüttes.

Táncos szólista (7–11 évesek) kategória: 1. Csizmadia Márk, 2. Huszár Noémi és Pércsi Márton. 3. Dankai Nikolett és Komáromi Levente.

Táncos szólista (1 –16 évesek) kategória: 1. Gricza Kamilla és Pércsi Lajos, 2. Bocskai László és Lázár Alexa Vanessza, 3. Bereczky Tamás.

A kategóriák első helyezettjei a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének módszertani kiadványait kapták meg különdíjként. A helyezést elért versenyzők ingyenesen vehetnek részt a Kárpátalján jövőre megszervezésre kerülő népzenei és néptánctáborokban.

Kovács Elemér

text