Kiváló produkcióra csettintett a zsűri

A Martin György Néptáncszövetség Néptáncosok Bemutató Színpada című minősítőfesztiváljának hajdúnánási programját vasárnap tartották. Ismét Kiválóan Minősült Együttes lett a Nyírség Táncegyüttes: az új, „Néked adom a szívemet, ráadásnak életemet” című műsorukat Bohács Brigitta és Éder Róbert állították össze.
 
A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada fesztiváljain minősülni kívánó együtteseknek olyan 30-45 perces, szerkesztett (non-stop) programot kell bemutatniuk, amelyben nem szerepelhet önálló zenekari vagy más betétszám. A minősítés feltétele, hogy a műsor legalább két tájegység és több tánctípus tánc-, zenei- és viselet-hagyományaiban jártassággal mutassa be az együttes sokoldalú tánctudását, előadói képességét, változatos, igényes színpadi megjelenését.

A színpadon látott műsor művészi összhatását öt tagú neves, szakmai zsűri értékelte az alábbi szempontok alapján: 1. műsorszerkesztés, dramaturgia, 2. folklorisztikai hitelesség, 3. koreográfiai megformálás, 4. színpadi megjelenés, 5. ének-zenei előadás, 6. előadói színvonal.
A Nyírség Táncegyüttes az új típusú minősítési rendszer 1996-os bevezetése óta immár 11. alkalommal nyerte el a Kiválóan Minősült Együttes címet.

A szakmai megmérettetésen jól minősült a nyíregyházi Szabolcs Néptáncegyüttes és a debreceni Forgórózsa Táncegyüttes. Kiváló minősítést ért el a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes és a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes.

KM

text