Folklórrendezvények Rozsnyón

A Borostyán Néptáncműhely mellett működő néptáncegyüttesek évente több kulturális rendezvényt, fesztiválokat, táncházakat, koncerteket szerveznek. A népi kultúrára épülő rendezvényeken Szlovákia, Magyarország és Erdély különböző régióiban is táncbemutatókat tartanak. Rozsnyón minden évben hagyományos folklórbált, egész évszakon át tartó folklórrendezvényt, a környező falvakban a Sajó Bandával közösen gyermektáncházakat, tánctáborokat, tánciskolákat szerveznek.

A társulás fő célja az utánpótlás és a felnőtt népi együttesek ifjúsági utánpótlásának nevelése és fejlesztése az adott régióban. Az idén is gazdag programsorozat szervezésében és létrehozásában vettek részt a néptáncműhely különböző korosztályt képviselő csoportjai.

Az idei nyáron két gyermektábort is szervezett a társulás. A táborok Várhosszúréten zajlottak. Formájuk nyilvános volt, de elsősorban a gyermek- és ifjúsági folklóregyütteseket szólították meg. A szervezet a Szlovákia területén működő Táncfórum tagja, így a projektek megvalósításához népzenei, ének- és táncszakértőket is tudtak biztosítani. Kiegészítő tevékenységként kézműves mesteremberek bevonásával hagyományos kézműves tárgyakat készíthettek és gyermekbábos játékokat is megnézhettek a résztvevők.

A júliusi hónap végén zajló III. Borostyán Utánpótlás Tábor a legkisebb korosztályú csoportokat érintette. A gyerekek felváltva vettek részt a népi kultúra különböző területeiről származó tevékenységekben. Játszottak hagyományos játékokat, dalokat, meséket tanultak, kézműves mesterségeket próbálhattak ki a kreatív műhelyekben. Interaktív népzenei oktatáson is részt vettek, ahol megismerkedhettek a hagyományos hangszerekkel. A tábor utolsó napján gálaműsort tartottak, ahol a táborozók megmutatták a szüleiknek, mit tanultak a hét folyamán.

 Borostyán Kulturális Nap – Eszterhéj (Fotó: Máté Gyöngyi)
Augusztus első hetében, a II. Kincskereső Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábor került megszervezésre. A szervezők úgy döntöttek, hogy a hatnapos időtartamban egy olyan gyerektáborozási lehetőséget nyújtanak a szülőknek, ahol teljes ellátást kínálnak, amely környékünkön ilyen fiatal korú gyermekek számára nem biztosított. Az egész heti oktatás alatt lehetőség volt a néptánc- és énektechnikák fejlesztésére, a vidék természeti örökségének és kultúrájának megismerésére a gömöri falvakban. Cél volt továbbá a tábor résztvevői, a népi együttesek, a tábor lakói és az adott falu közötti kapcsolatteremtés is. A tábor végén egy záró táncházra került sor, amely a tánctanulás területére és az adott táborban elsajátított tananyagra épült.

 Borostyán Kulturális Nap – Paramisi Társulat (Fotó: Máté Gyöngyi)
A néptáncműhely tagjai augusztus 25-től 31-ig Montenegróban, Budva városában egy nemzetközi néptáncfesztiválon vettek részt. A folklórprogramon a néptáncműhely csoportjai a fesztivál lakóinak és a látogatóknak tartottak fellépéseket. Az előadásokat táncház követte, ahol eredeti viseletben gömöri táncokat tanítottak a résztvevőknek. Ezen a nívós fesztiválon való fellépést fontos előkészületi munkák előzték meg, hiszen a tánccsoportnak a különböző korosztályú együttesek számára koreográfiákat, táncruhákat és a népzenei összeállítást kellett biztosítani.

 Borostyán Utánpótlás Tábor
Idén a néptáncműhely hatodik alkalommal szervezte meg a Borostyán Kulturális Napot a rozsnyói történelmi városházán. A gyermekfesztiválon a Paramisi Társulat, Sajó Banda Népi Zenekar, valamint az Eszterhéj interaktív koncertjén vehettek részt a kultúrát kedvelők. A nap kísérőprogramjaként a Gömöri Kézművesek Társulása által biztosított kézműves foglalkozásokon őszi dekorációkat készítettek a fesztiválra látogatók. A tartalmas és sokszínű rendezvény hangulatát az alkotás, a népzene, a tánc és a mese varázslata hatotta át.

 Kincskereső tábor 
A versenyeken való megmérettetés is fontos része a csoport működésének. Többek között részt vettek az Abaújszinán megrendezett Eniki-beniki verseny megyei fordulóján, ahol a néptáncműhely két együttese is szép eredményt ért el. A Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes ezüst sávos besorolást, a Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttes bronz sávos besorolást érdemelt ki. A Klenoty kraja (Megye kincsei) elnevezésű, Kassa megye által szervezett néptáncfesztiválon a Borostyán Szenior Néptáncegyüttes „C” kategóriában, a Borostyán Néptáncegyüttes „B” kategóriában végzett.

 Montenegróban
Az október 8-án zajlott a „Jazykom tanca” (A tánc nyelvén) elnevezésű szlovák koreográfiaverseny megyei fordulója Kassán. A Borostyán Néptáncegyüttes és Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes közös produkciója ezüst sávos minősítésben részesült. A Borostyán Szenior Néptáncegyüttes arany sávos besorolásban végzett, és egyenes ágon továbbjutott a novemberi zólyomi döntőbe.

A programok a Bethlen Gábor Alap, a Kisebbségi Kulturális Alap, Kassa megye és Rozsnyó város támogatásával valósultak meg.

Máté Gyöngyi

text