XXV. Mezőségi Népzene és Néptáncfesztivál

Ki az, aki ezelőtt 25 évvel is itt volt? -kérdezte a bemondó szombat este a Téka Alapítvány 25. Mezőségi Fesztiválján. Sok kéz lendült a magasba, de sok mezőségi táncosra, zenészre már csak emlékezünk. Negyed évszázad alatt nemcsak a fesztivál, hanem az életünk is átalakult. A járvány alatt, a pesszimistábbak azt gondolták, hogy nem lehet majd újraindítani. De az optimistáknak lett igazuk, szombat este ismét táncosokkal volt tele a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornaterme.

A rendezvény célja a mezőségi népi kultúra továbbéltetése, 25 év alatt számos gyűjtés helyszíne volt, de sok barátság is köttetett. Míg induláskor főleg a tánc, zene és népdal gyűjtése volt a fő cél, jelenleg a találkozási lehetőség biztosítása hangsúlyosabb. Teret és lehetőséget adunk a különböző falvakban élő népi értékhordozók számára, lehetőséget biztosítunk arra, hogy mind  a színpadon, mind a közönséggel való közvetlen kapcsolat által bemutassák és átadják tudásuk tartalmát, annak szellemiségét és érzelmi jelentőségét. A résztvevő fiatalok számára élő és alkotó valóságként mutassuk be azt, amit táncházakban, táncpróbákon elsajátítanak.

Pénteken Prücskök játszóházzal kezdődött a rendezvény, ahol sok kisgyerek tapasztalhatta meg az élőzenés táncolás szépségét. Este a Heveder együttes koncertezett a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában. Koncertjük címe: Eresszed, hogy menjen, főleg erdélyi táncrendeket zenéltek. Ez után a vajdakamarási hagyományőrző néptánccsoport mutatkozott be. Az estet táncház zárta, amelyben a palatkai zenészek, a Heveder és az Ördöngös zenekar húzta a talpalávalót.

Szombaton Both József tánctanításával kezdődtek a programok. Az esti táncházban bemutatkoztak a következő települések adatközlői: Feketelak, Melegföldvár, Búza, Ördöngösfüzes, Bálványoscsaba, Kötke, Csabaújfalu, Magyarszovát, Visa, Szék, Magyarfráta, Berkenyes, Mezőpanit, Mezőbergenye, Ormány és Zselyk. Énekeltek: Dezső Balázsné Kádár Erzsébet Magyarszovátról illetve a buzai asszonyok: Eke Mária, Takács Anna és Salánki Mária.

Az idén 80 éves, feketelaki Füstös János bácsit is köszöntötték, akinek táncát sokan rögzítették. A Népművészet Mestere címet is megkapta emiatt.

A hagyományőrzők bemutatója után hajnalig tartó táncházat szerveztek, melyen muzsikáltak Pali Marci és bandája, Hârleț Ioan Nucu – budatelki prímás, a szopori zenekar, a vasasszentiványi és a vasasszentgothárdi zenészek, illetve az Ördöngös Zenekar.

A jubileumi rendezvényt a Romániai Etnikumközi kapcsolatok Hivatala, a Nemzeti Kulturális Alap és az RMDSZ Communitas Alapítványa támogatta. Partnerek voltak a Hagyományok Háza, A Hagyományok Háza Erdélyi Hálózata, a Csoóri Sándor Alap és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum.

A következő negyed évszázadban is közösen táncoljunk, hiszen addig maradunk magyarok, míg magyarul énekelünk és táncolunk – mondta Kallós Zoli bácsi.

Fodor Emőke

text