Jubileumi fennállását ünnepli a Kékiringó Néptáncegyüttes 

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját decemberben a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptáncegyüttes.

Mára az együttes nemzetközi szinten ismertté vált, táncóráira kicsiktől az egészen nagyokig igényt tartanak. Az évfordulós ünnepség december 16-17 között fog zajlani, táncházzal, zenés mulatsággal és előadásokkal várják az érdeklődőket.

Idén decemberben lesz huszonöt éve, hogy Both Aranka, a Kékiringó Néptáncegyüttes táncoktatója megálmodta és létrehozta az első néptánccsoportot. Azóta számos „táncostalpú” nemzedék került ki a kezei alól, az egészen kicsiktől a felnőttekig, idén decemberben ennek a fél évszázadot átölelő munkának összegzik gyümölcsét és visszaemlékeznek az eltelt évekre – derült ki az ünnepséget ismertető sajtótájékoztatón. 

A táncegyüttes vezetője, két részre bontotta a rendezvénysorozatot: 16-án, pénteken beszélgetések és vetítések fognak zajlani, amely során a táncegyüttes eddigi tevékenységét mutatják be, valamint bemutatkoznak a táncot tanuló csapatok is, akik mesélni fognak tapasztalataikról. 17-én, szombaton, kiállításmegnyitó, a gyerekeknek kézműves foglalkozások, valamint az ünnepi gálaműsor fog zajlani, amire három másik táncegyüttest is elhívtak.

A táncoktató kiemelte, több külső támogatás érkezett pályázatokon és más forrásokon keresztül, melyek nagy segítséget jelentenek a táncegyüttes számára. Hozzáfűzte: a számos kiadás mellett, öt pár székelycsizmát is tudtak csináltatni, amelyeket szükség esetén használhatnak majd a fiatalok. A jubileumi rendezvény első napja a Siculus Ifjújági Házban, a szombati gála pedig a Művelődési Házban fog zajlani.

Pál Emil

text