Embertánccal ünnepel a fiatal társulat

Rendhagyó kiállítással mutatkozott be Magyarország új hivatásos néptáncegyüttese, a Fitos Dezső Társulat a Fonóban, november 23-án pedig a Hagyományok Házában debütál új bemutatójuk.

November 15-én a sajtó képviselői, néptáncosok és népzenészek mellett számos érdeklődő tekintette meg a Fitos Dezső Társulat repertoárbemutatóval egybekötött Jövőnk a hagyomány! című kiállításának megnyitóját a Fonó Budai Zeneházban.

Kocsis Enikő és Fitos Dezső Harangozó Gyula-díjas táncművészek vezetésével érdekes utazást tehettek az érdeklődők a társulat repertoárjában. Magyarország új hivatásos néptáncegyüttesének vezetői szó szerint kísérték végig a jelenlévőket az etűdök között, a Fonó minden szegletében megelevenedett egy-egy előadásrészlet, a kiállított fotográfiák által pedig az együttes tagjai is bemutatkoztak.

A példa nélküli eseményt Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke méltatta, aki a kulturális innováció példájaként említette a társulatot. Megjegyezte, hogy már kétszer is megnézte a roma kultúrát bemutató Taven Baxtale című előadásukat, és nagyra értékeli az alkotók erős vizualitását, újszerű és fiatalos látásmódját.

Az eseménynek és a táncegyüttesnek egyaránt otthon adó Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója, Horváth László ünnepnek nevezte november 15-ét. A Fonó alapításakor egy összművészeti egység volt a cél, amely évtizedek után, a Fitos Dezső Társulat beköltözésével vált valóra: „Szívből örülök, hogy a Fonót választottátok lakhelyül, mert az minőség, az a kreativitás, amit a társulat képvisel, az szerintem egyedülálló a Kárpát-medencében.” 

„Újat létrehozni, újat teremteni – minket ez motivál Dezsővel.” – mondta Kocsis Enikő, Magyarország negyedik hivatásos néptáncegyüttesének vezetője, aki hisz a folklór erejében, energiájában, mélységében, hiszen ezt a 8 párral működő táncegyüttesükkel napról napra bizonyítják. A kis létszám pedig lehetővé teszi a Fitos Dezső Társulat számára, hogy ezt költséghatékonyan megmutassák határon innen és túl egyaránt. 

A koreográfusok elmondták, hogy november 23-án, a Hagyományok Házában debütáló Embertánc című darabot komoly kutató- és gyűjtőmunka előzte meg, hogy olyan anyagot mutathassanak a közönségnek, amely eddig még nem kapott nyilvánosságot.

Fitos Dezső szerint az Embertánc is egy jó alkalom lesz arra, hogy a hagyomány biztos jövőjére felhívják a figyelmet: „Néptánc és népzenei anyagunk kimeríthetetlen, egy emberöltő sem elég arra, hogy elmerüljünk minden egyes kincsében – mi mégis kísérletet teszünk rá, hogy a lehető legtöbbet megmutassunk nemzeti kultúránkból a világnak.”

text