Néptánc és népfoci – idén is megrendezik a Mundruc Népfocitornát

A szervezők célja a határokon átívelő magyar néptáncos, népzenész fiatalok és hagyományőrző közösségek erősítése

A Kárpát-medence különböző területeiről érkező neves néptáncegyüttesek és népi zenekarok futballtornáját, a XV. Mundruc Népfocitornát rendezik meg a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új tornacsarnokában december 3-án Budapesten – tudatták a szervezők hétfőn.

A szervezők célja a határokon átívelő magyar néptáncos, népzenész fiatalok és hagyományőrző közösségek erősítése, a Kárpát-medencei néphagyományok iránti vonzalom és tiszteletadás kifejezése kötetlenebb légkörben.

A hagyományteremtő elődök előtti tisztelgés céljából a futballtornát az erdélyi Kalotaszeg Nádasmente tájegységének legkiemelkedőbb férfitáncosáról, Mátyás Istvánról, „Mundrucról” (1911–1977) nevezték el – írták.

A tornán részt vesz a Magyar Állami Népi Együttes, a Bihari János Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Kőszobor Baráti Társaság, a Fonó Budai Zeneház, a Veszprém-Bakony Néptáncegyüttes, a Népzenész Csapat – Pál István Szalonna vezetésével, a Szamoskér, továbbá a határon túli magyarlapádi fiatal hagyományőrző néptáncosok csapata, valamint kiemelt vendégként a Puskás, a musical összművészeti produkció csapata lesz jelen – sorolták.

A tájékoztató szerint az egész napos focitornát ünnepélyes eredményhirdetés, táncház és össznépi mulatság zárja a Fonó Budai Zeneházban.

text