Felavatták Zeltner Imre emléktábláját

Az alapító Zeltner Imre emléktáblájának felavatásával zárult a Vidróczki Néptáncegyüttes fennállásának hatvanadik évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi hétvége. Az együttes jubileumi gálájára ezer néző volt kíváncsi.

 A Vidróczki Néptáncegyüttes Gyöngyös meghatározó kulturális együttese. A csoport 1962-ben alakult, célja a magyar nyelvterület hagyományos paraszti kultúrájának megismertetése, továbbéltetése, az eredetihez hű színpadi megjelenítése. Fennállásuk óta számos hazai és külföldi díjat nyertek, többek között Gyöngyös legrangosabb kitüntetését, a Pro Civitate díjat, vagy a Heves Megyéért kitüntető címet. A Heves megyei Príma díjat két alkalommal kapták meg, elnyerték a Príma díj közönségdíját, illetve a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjjal is elismerték az együttes munkáját. A Vidróczki Néptáncegyüttes az alapítója és a rendezője a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztiválnak.

A néptáncegyüttes idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, az eseménynek egy egész jubileumi hétvégét szenteltek. A programsorozat a Mátra Művelődési Központban nyílt kiállítással vette kezdetét, majd a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokban jubileumi gálaműsort adtak, amelyen százötven fellépő mintegy ezer néző előtt táncolt.

A jubileumi rendezvénysorozat ünnepi társulati üléssel zárult, amelyen felavatták az alaptó Zeltner Imre emléktábláját a Barátok terén. A tábla elkészültének költségeit legnagyobb részben a Vidróczki Alapítvány fedezte, de jelentős adománnyal járult hozzá Zeltner Imre egykori munkahelyének jogutódja, a VAMAV Kft., valamint a társaság szakszervezeti bizottsága is. Az emléktáblán a 2021-ben elhunyt Zeltner Imrét ábrázoló bronzból készült dombormű alatt a következő szöveg olvasható.

----------

Zeltner Imre (1933-2021) a Vidróczki Néptáncegyüttes alapítója, Gyöngyös Pro Civitate-díjas díszpolgára. Művészeti munkáját a Diósgyőri Vasas Néptáncegyüttes alapító tagjaként kezdte, majd táncolt a Miskolci Nemzeti Színház tánckarában. A gyöngyösi kitérőgyárban 1951-ben szervezte meg első néptánccsoportját, majd 1962-ben megalapította a Vidróczki Néptáncegyüttest, mellyel 1969-ben életre hívta az Észak-magyarországi Néptáncfesztivált, melyet 1996 óta Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál néven szerveznek meg Gyöngyösön. Életét az együttes munkájának és a közösség belső életének szervezésének szentelte.

text