Nagykorú lett a nagykéri újévi vigadalom és kalácssütő verseny

Nagykér

Nagykér 

Újévi táncházat és kalácssütő versenyt rendezett a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének Nagykéri Alapszervezete, illetve annak lelkes tagjai. A családi hangulatú rendezvényen száznál is többen ropták órákon át a táncot. Idén negyvenöt versenyző nevezett be, és ötvennyolcféle hagyományos kalácsot, pogácsát, valamint lepényt hozott a kalácssütő versenybe.
Kanyicska Ilona a rendezvény ötletadója és szervezője elmondta, 2005 januárjában szervezték meg először a különféle generációk nagy családi találkozását, és a nagykéri Mórinca néptánccsoport volt az, akik bennük ezt a szándékot elindította. Az volt a céljuk, hogy a nemzedékeket közelebb hozzák egymáshoz, együtt mulassanak, szórakozzanak és táncoljanak. „Nem hittem volna akkoriban, hogy ez a rendezvény hagyománnyá válik. A kényszerszünet miatt ez a szép nagykéri hagyomány is szünetelt. Örömmel tölt el bennünket, hogy újból megrendezhettük, és hogy a kalácssütő versenybe készséggel neveznek be a versenyezők, szinte magától szerveződik” – hangsúlyozta Kanyicska Ilona. A Betlehemi királyok, József Attila költeménye Lőrincz Natália tolmácsolásában hangzott el, majd a 25 éves Mórinca néptánccsoport kis táncosainak műsorával hangolódhatott a közönség az újévi táncházra és kaláccsütő versenyre.

 
A kiváló hangulatot teremtő Pengő zenekar muzsikusai húzták a talpalávalót. A táncház házigazdája Farkas Gábor Lupi volt, akit jól ismernek a helyiek. A Táncsics Mihály Gimnazium történelem szakos tanára, aki egy ideig koreográfusa is volt a Mórinca táncosainak, ezúttal a párjával, Ragula Dalmával vezette a táncházat. A Mórinca együttes kis táncosait Száraz Kurcsa Erzsébet és Szabó Szilvia tanítónő készítette fel, valóságos örömtánc volt a kicsik fellépése, műsorukat követően perceken belül ellepték a nagy kultúrház termét a szülők és a gyerekek.

Versenyzők és műveik
A nagykéri születésű Peternai Zsuzsanna, aki az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatója, ezúttal a gyermekeivel érkezett, és vett részt a táncházi vigadalomban. Saját sütésú kefír alapú kuglóffal, a gyerekek egyik kedvencével járult hozzá a kalácssütő verseny gazdag kínálatához. Zsuzsanna elmondta, a tavalyi járványhelyzetben is sütöttek, ám akkor a nagyközönség helyett az ógyallai nyugdíjasok klubjának tagjai értékelték a beérkező kalácsokat. Kottlik Etelka az unokáival együtt vett részt az újévi találkozón, a lányokkal később a táncparketten találkoztunk.

 
Etelka elmondta, több mint ötven palacsintát sütött, hogy jusson az unokáknak és a versenyre egyaránt. A háziasszonyok számára rendszerint kihívást jelentő karácsonyi ünnepeket követően sem okozott neki fáradságot a sütés, mert a családot mindig szívesen ajándékozza meg saját készítésű ételekkel. A zsűrinek nehéz feladata volt, Dojcsán Mária a helyi iskolakonyha tapasztalt és közkedvelt szakácsnője – aki már 25 kilogramm lisztből is sütött kalácsot –, Száraz Sándor nyugalmazott üzemi szakács, és Szakács Erika cukrásznő, csaknem hatvanféle édes és sós kalácsot, süteményt, valamint lepényt kóstolt meg. A szervezők és a támogatók jóvoltából egyetlen versenyző sem távozott üres kézzel és dicsérő szavak nélkül.

 
Alkotásaik az értékelést követően az asztalokra kerültek, így minden vendég megkóstolhatta az újévi foszlós, többnyire házi lekvárral, mákkal, a kert udvarában termett dióval töltött finomságokat.

Díjazott versenyzők
Sós kategóriában első helyezett lett Száraz Betti, aki sajtos tejfölös pogácsát sütött. Második helyen végzett Kazán Zsuzsanna, remek niva sajtos pogácsával. Harmadik lett Gyepes Andrea, aki ízletes juhtúrós lepényt sütött és szervezőként is remekelt. Különdíjat kapott Hulala Ilona, aki ízletes káposztás pogácsával kápráztatta el a zsűrit. Édes kategóriában Kovács Brigi kakaós fonott kalácsa lett a legfinomabb, és fényes mázának köszönhetően egyúttal a legszebb is. Második lett Száraz Magdolna, aki remek morva kaláccsal vette le a lábáról a szakavatott zsűri tagjait. Harmadik lett Liszi Aranka, aki szilvalekváros hájasával a hagyományos hazai ízeket varázsolta az asztalra. Különdíjban részesült Száraz Réka, a tehetséges zenész, aki még melegében tálalt, sokízű flódnijával azt bizonyította, hogy nem csak a zene, hanem a konyhai művészetek mestere is.

 
A rendezvény sikeréhez számos lelkes segítő járult hozzá. Mészáros Róbert 2005 óta önként vállalja a hangosítást, a szülői szövetség munkáját segítette a nagykéri önkormányzat, továbbá számos helyi vállalkozó, valamint család csatlakozott a szervezőkhöz. Nem maradhatott el a hagyományos toronyrakás sem a kukorica kompokból, ezúttal is nagy sikere volt. A szervezőktől megtudtuk, hogy valamelyik évben kihagyták ezt a szép hagyományt, és akadt olyan kis vendég, aki emiatt sírva ment haza.

Az újévi vigadalom legfiatalabb résztvevője még csak két hónapos volt, és a legidősebb kilencvenhárom éves. A nagykérieknek sikerült megőrizniük a 18 évvel ezelőtt megálmodott rendezvény folytonosságát és küldetését: összehozni a generációkat, és olyan rendezvényt teremteni, ahol mindenki egyformán jól érzi magát.

Száz Ildikó

text