Megint beveszik a csángók Budapestet

jön a XXVI. Csángó Bál!

Néhány nap múlva jön a csángó magyarok hagyományos, egész estés budapesti rendezvénye, a Csángó Bál. A párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a megnyitón Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mond beszédet. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.
 
A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület február 18-án (szombaton) huszonhatodik alkalommal rendezi meg a Csángó Bált a budapesti Bálnában.

A XXVI. Csángó Bál fővédnöke Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Az idei Csángó Bál megnyitóbeszédét Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter tartja.

Huszonhat évvel ezelőtt

az első budapesti Csángó Bál szervezői azért fogtak össze, hogy ráirányítsák a Kárpát-medencei és a nemzetközi közvélemény figyelmét egy veszélyeztetett, törékeny és kiszolgáltatott népcsoportra,
a moldvai, gyimesi és a hétfalusi csángókra, az általuk hordozott különleges értékekre. Céljuk az volt, hogy segítsék a csángó közösségek fennmaradását.

A csángó magyarok hagyományos budapesti rendezvénye egész estés – tizenkét órás –, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. A csángók világáról sokaknak az archaikus népművészet, hagyományőrzés jut eszébe.

Kevesen tudják, hogy az évszázados elzártság, az anyanyelvi oktatás és hitélet lehetőségének tragikus hiánya ellenére az elmúlt évtizedekben megszületett egy jellegzetes hangú, erős csángó tudattal rendelkező író-költő generáció.
Írásaik összetéveszthetetlenül tükrözik a csángó világot, tartalmazzák a rájuk oly jellemző tradíciókat, de mégis modernek, a mai világról, a mai embereknek szólnak. Így válhattak az egyetemes magyar irodalom szerves részévé.

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a közönség számára. A szervezők a fesztivállal szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében.

A színpadi műsorban a somoskai Demse Márton, a klézsei Duma András, a lujzikalagori Gábor Felicia, magyarfalusi Iancu Laura versei, prózái hangzanak el, a költők, írók saját tolmácsolásában. A moldvai csángó poéták mellett a vendégek megismerhetik a fiatal, szárnyait most bontogató gyimesi költőreménység, Tankó Erika verseit is.

Az írások mellett a közönség ismét láthatja a moldvai és gyimesi hagyományőrző táncosokat, énekeseket, zenészeket és a csángó muzsikát magas színvonalon elsajátító és feldolgozó magyarországi népzenészek együtteseit is.

A színpadi gálaműsorban közreműködnek a hagyományokat jól ismerő klézsei, somoskai, lujzikalagori, magyarfalusi, gyimesi hagyományőrzők, Petrás Mária, Nyisztor Ilona, Tímár Magdó, Hodorog András, Lukács István Luki. A vendégek között lesznek a magyarországi csángó muzsikát játszó legkiválóbb zenészek: Szabó Balázs, Borbély Mihály, Farkas Zoltán „Batyu”, Lőrinszky Attila, a Rézeleje Fanfárosok zenekar, a Somos együttes, a Tázló együttes, a Szigony zenekar, a Zurgó együttes. A műsor rendezője és szerkesztője: Diószegi László, Kossuth-díjas történész, koreográfus, a műsor szerkesztője: Benke Grátzy.

A színpadi műsort megelőzően tartják a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30–18.15 között, amelynek a korábbi években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a hagyományos bemutatók mellett a kortárs művészetek eszközeivel is bepillantást nyújtsanak a csángó magyar kultúrába. Kiállításukon a Prima Primissima és Magyar Örökség díjas Petrás Mária keramikus alkotásait, illetve Ciuraru Lucia és Bejan Petru csángó festőművészek képeit tekinthetik meg.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. A hajnalig tartó táncházban a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat a csángó magyar kultúrának.
A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a táncokat, énekeket, valamint koncerteken vehetnek részt, többek közt fellép Petrás Mária és barátai, Nyisztor Ilona és csángóföldi népdalénekesek, valamint. magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok, együttesek.

További információkat a www.csango.hu oldalon talál.text