Még többen jönnek a népdaléneklési versenyre

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 6-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a II. „Tüzet viszek, lángot viszek…” Népdaléneklési Verseny városi/járási fordulójára. Az eseményt idén is a Duna Népművészeti Alapítvány és a Duna Népzene-Néptánc Tanoda szervezi: április 14-én a Bácskai Kultúrpalotába várják a versenyzők és kísérők mellett a népdalok kedvelőit is.

– Tavaly nagyon sokan jelentkeztek, idén még több versenyzőre és még magasabb színvonalra számítunk. Az április 14-i városi/járási énekversenyt iskolai fordulók és házi versenyek előzték/előzik meg, tehát mondhatjuk, hogy már elkezdődött, hiszen az iskolákban és művészeti egyesületekben már zajlanak azok a fordulók, ahol a gyerekek megmérették magukat, és továbbjuthattak. Cél, hogy magas legyen a színvonal, és elérjünk minden érintettet: nagyon sok háttérmunka van abban, hogy megtaláljuk azokat a szervezeteket és háttérintézményeket, akik foglalkoznak a gyerekekkel – tájékoztatta lapunkat Ölveczky Tamás, az esemény főszervezője, a Duna Népzene-Néptánc Tanoda vezetője. Hozzátette: a Duna Népművészeti Alapítványnak alapvető feladata és célkitűzése, hogy mentori segítséget is nyújtson. – Nemcsak az a cél, hogy a gyerekek megmérettessék magukat, és kapjanak egy minősítést, hanem az is, hogy az esemény egyre színvonalasabb, egyre szélesebb körű legyen, és egyre többet foglalkozzanak a háttérmunkával a gyerekek és a pedagógusok is. Szükség van arra, hogy az emberek egyre többet énekeljenek, és egyáltalán nem mindegy, hogy mit. Nem véletlenül népdaléneklési versenyt szervezünk. Az éneklés önmagában is csodás, a közös éneklés szintén, csak más örömökkel és előnyökkel jár, ha pedig valaki a néprajzi háttérben, a népdalok szimbólumrendszerében is elmélyül, akkor észreveheti, hogy ezek az alkotások mind az emberi lélek mélységeiről, tudásról, bölcsességről szólnak, és ez jellemformáló hatással is bír. Fontos, hogy egy ilyen versenyen megtörténjék az átszellemülés, átlényegülés csodája, amit a közönség reakciója is visszaigazol. Nagyon igyekszünk áttörni annak a falát, hogy mindenki csak a saját gyerekére legyen kíváncsi. Egyre több olyan embert szeretnénk itt látni, aki a népdalokra és az előadókra kíváncsi, aki őszintén érdeklődik, és rászánja az idejét erre a műfajra. Ugyanakkor egyre több szakmabelit is szeretnénk itt látni, szívesen fogadjuk az építő jellegű kritikát, illetve segítünk a felkészülésben is, ha szükséges. Igyekszünk minden tanintézményt arra ösztönözni, hogy küldjenek diákokat a versenyre – részletezte a szervező.

Ölveczky Tamás a versenyzés lényegéről is beszélt. – Bár Bartók szerint a verseny a lovaknak való, én ezzel csak részben értek egyet. A versenyszellem nem feltétlenül káros. A minősítő versenyek nagy előnye, hogy nem kell rangsorolni a gyerekeket, hanem a produkciókat értékelik minősítésekkel, így még a legalacsonyabb besorolás is dicsőséget jelent, hiszen bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítéseket adunk majd. Mindkét fordulón lesz egy-egy jutalomkoncert, illetve méltó díjazást is tervezünk, bár ehhez (is) sokkal nagyobb támogatásra lenne szükségünk. A megyei/délvidéki forduló után szervezünk egy népi ének kurzust, mesterkurzust is, ahol fontos lenne, hogy a szakmabeliek is képviseltessék magukat, hiszen itt együttműködések is szövődhetnének a jövőbeni szervezés tekintetében is. Szívesen együttműködünk bárkivel, aki elkötelezett a műfaj iránt – mondta a szervező. Hozzátette: idén a városi/járási forduló szakmai zsűrijét Szabó Annamária népdalénekes-népi ének tanár, Tintér Gabriella énekes, népi ének tanár és Juhász Gábor, népzenész, énekes, a Juhász Zenekar vezetője alkotja majd.

A városi/járási fordulót megyei/délvidéki forduló követi majd május 5-én, ami szintén Baján lesz. Ide már a Kárpát-medence minden csücskéből jelentkeztek versenyzők (pl. Erdély, Békés megye, Csongrád megye, Komárom megye, Győr-Moson-Sopron megye stb.), a szervezők pedig senkit nem utasítottak el. Jövőre a versenyt szeretnék az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni.

Sándor Boglárka

text