Felejthetetlenül ropták az ifjak a fesztiválon

Az Örökség Dél-dunántúli Regionális Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválnak adott otthont vasárnap a Babits Mihály Kulturális Központ. A Színházteremben hét település tizennégy néptáncegyüttesének négyszáztíz táncosa lépett fel.

A soros helyszín vasárnap Szekszárd volt. A Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület vezetője, Matókné Kapási Julianna portálunknak elmondta, hogy három vármegye, Baranya, Somogy és Tolna táncosai léptek fel a rendezvényen, amelyet az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesülettel közösen rendeztek. A néptánc fesztiválon hét-hét csoport mutatkozott be két részben hét-nyolc perces koreográfiákkal. A táncosok a Tarsoly zenekar muzsikájára táncoltak. 

– Háromévente rendezzük meg Szekszárdon az eseményt a felmenő rendszerű néptánc oktatásban résztvevő tánccsoportok részvételével. A fesztivál szakmai megmérettetés, amelyre évente egyszer van lehetőség. Mind a tizennégy tánccsoport nagyon jó minőségű, országos megmérettetésen is részt vesz. A szakmai zsűri előtt arany, ezüst, bronz, illetve kiemelt arany minősítésért küzdöttek – mondta Matókné Kapási Julianna. 

Kiemelte, hogy a zsűri tagjai országos hírű szakemberek: Asztalos-Kiss Zsuzsanna, az Urban Verbunk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház alkotója és az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület közép-magyarországi régiójának elnöke.

Husvéth Csaba, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium tagozatvezetője, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, "Kiváló tehetséggondozó pedagógus" díjjal kitüntetett néptáncpedagógus. Majoros Róbert néptáncpedagógus, koreográfus, a székesfehérvári Alba Régia Táncegyüttes művészeti vezetője. 

Az esemény szakmai tapasztalatcsere volt táncosnak, néptáncpedagógusnak és vezetőnek egyaránt, de találkozási lehetőség és a már kialakult barátságok elmélyítésének színtere is. 

BRUNNER MÓNIKA
----------------

A fesztivál eredményének hivatalos jegyzőkönyve:

Készült: az Örökség Dél-dunántúli Gyermek és Ifjúsági Néptánc fesztiválon, 2023. május 07- én Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központ Remete termében.

Jelen vannak:

   • Majoros Róbert - zsűritag
   • Asztalos-Kiss Zsuzsanna – zsűritag
   • Husvéth Csaba - zsűritag
   • Matókné Kapási Julianna - szervező

A zsűri a következő döntést hozta.

EZÜST minősítést kapott:

Kaposvári Együd Antal AMI Palacsinta csoportja

Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület

Kaposvári Együd Antal AMI Kongató csoportja

ARANY minősítést kapott:

Kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület Utánpótlás csoportja

Barcsi Kis-Boróka Gyermektáncegyüttes

Szennai Zselic AMI Galambica csoportja

Komlói Kispöndöly Táncegyüttes

Szennai Zselic AMI Dönöge és Csiperke csoportja

KIEMELT ARANY minősítést kapott

Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Aprók csoportja

Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Gyermekcsoportja,

Szennai Zselic AMI  Ebadta csoportja

Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Ifjúsági Együttese

Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Töpörtyű csoportja 

Szennai Zselic AMI Csingáló csoportja

A zsűri a gyermek néptáncantológiára a következő koreográfiákat javasolja:
1. helyen 
Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Töpörtyű csoportja: Nyemcsok Pál, Nyemcsokné Kárpáti Katalin, : „Ez a kislány hegyen nőtt ”
2. helyen: Szennai Zselic AMI Csingáló csoportja
Zóka Éva és Horváth Tibor: Gyí paci, paripa
3. helyen: Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Gyermekcsoportja
Nyemcsok Pál, Nyemcsokné Kárpáti Katalin: Jobban szeret, mint emez


 

text