Magyar régizene és népzene ihletett találkozása Isten házában

A virágnak megtiltani nem lehet címmel régmúlt évszázadok muzsikáját megidéző koncertet adott május 11-én az Új Ezredév Református Központ templomában Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas és Andrejszki Judit Liszt-díjas énekművész. Egyedülálló, különleges zenei élményben volt része a temesvári közönségnek: a magyar népzene és régizene nagyasszonyainak gyönyörű éneke, mesteri hangszeres játéka lenyűgözte a zenerajongókat.

A koncert résztvevőit Gazda István házigazda lelkipásztor és Molnár András Temes megyei RMDSZ-elnök, a rendezvény támogatója köszöntötték. A kiváló, nemzetközi hírű énekművészeket nagy tapssal üdvözölte a temesvári közönség.

Hamar kiderült, hogy a tiszta forrásból, Kallós Zoltán és mások gyűjtéséből merített magyar népzenei és régizenei dallamok jól megférnek egymással, néhány régi magyar dalt két változatban, „rusztikus” és „úrilányos” változatban is megtapsolhatott a közönség. A régi magyar dallamok eredeti hangzásvilágukban szólaltak meg, Sebestyén Márta éneke, furulya-, fuvola- és dobjátéka, Andrejszki Judit éneke, csembaló, orgona és dob-játéka régmúlt idők hangulatát idézte fel a Makovecz Imre tervezte gyönyörű templomban. A művésznők a 200 esztendeje született nemzeti költőről, Petőfi Sándorról is megemlékeztek egy megzenésített szerelmes vers összeállítással, ezért kapta a műsor is egy Petőfi-vers címét (A virágnak megtiltani nem lehet).

Minden előadott dalnak, versnek, virágéneknek, de a hangszereknek is története volt. Andrejszki Judit hangszertörténeti kiselőadást tartott a csembalóról, amely valójában nem a zongora, hanem a cimbalom rokona (klavicimbalom) és a magyar nyelvterületen virginál és spinét néven is ismeretes volt. A csembaló nem hiányzott egyetlen főúri kastélyból sem, az erdélyi nagyurak kiváló virgináljátékosok voltak, de azért elsősorban női hangszerként tartották számon, és egyes példányokat varródobozzal, ékszeres dobozzal is felszereltek a főúri hölgyek számára. A hallgatóság izgalmas zenei utazásban vehetett részt térben és időben, a különböző európai nyelveken megszólaltatott ősi dalok varázslatos hangulatot teremtettek.

A temesvári közönség vastapssal köszönte meg a különleges zenei élményt, Sebestyén Márta és Andrejszki Judit pedig megígérték: ha hívják őket, szívesen visszatérnek a Bánság fővárosába koncertezni.
Pataki Zoltán

text