Hatvan év munkájának gyümölcse a Kankalin Néptáncegyüttes kitüntetése

Rangos díjat kaptak a vásárhelyi néptáncosok, akik nem dőlnek hátra, hiszen az elismerés még további munkára, fejlődésre ösztönzi őket. A nyáron is rengeteg fellépésük lesz, táborokat szerveznek, s folyamatosan várják a csatlakozni vágyó kicsiket és nagyokat. Erről Forrainé Kószó Gyöngyi, a Kankalin vezetője beszélt.

Mint arról a Promenad24 a napokban beszámolt, Az Év Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Szervezete díjban részesült a vásárhelyi Kankalin Közhasznú Néptáncegyesület/Néptáncegyüttes. A kitüntetést az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban vehették át a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A rangos elismerésről Forrainé Kószó Gyöngyi, a Kankalin vezetője beszélt a Rádió 7-nek.

„Hatalmas meglepetést és még nagyobb örömöt jelentett számunkra, hogy a néptáncegyüttesünket, illetve annak szervezetét, az egyesületet választották idén Az Év Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Szervezetének. Méltó keretek között, szép ünnepségen vehettük át a díjat, s különleges élményt adott, hogy minderre Ópusztaszeren kerülhetett sor. Rendkívül büszkék vagyunk a kitüntetésre, melyhez, úgy gondolom, mindenki hozzájárult, aki az együttes hatvanéves története során valamilyen módon kapcsolatban állt a Kankalinnal” – mondta.

Forrainé Kószó Gyöngyi beszámolt róla, jelenleg mintegy száz tagjuk van a legkisebb gyerkőcöktől, az óvodásoktól kezdve a felnőttekig. A Kankalinnál óvodásokat, általános és középiskolásokat, egyetemistákat és felnőtteket is oktatnak. A legkisebbek háromtól hat-, hétéves korig a Kis Cinkák csoportban a Balatoni Katalin által megálmodott program szerint tanulják pedagógusaikkal az alaplépéseket. Az iskolások – jellemzően alsósok –, a Cinkák már komolyabb lépéseket sajátítanak el Tímár Attila és Moravszki Zsuzsanna pedagógusok mellett. Az Ifjú Lábak az ifi korosztályt fogja össze, a középiskolásokat, főiskolásokat, egyetemistákat, akik Kis-Jakab Péter, a táncegyüttes művészeti vezetőjének irányításával tanulnak koreográfiákat, lépéseket. A felnőttek, azaz a Kis Pacsirta csoport táncosai szintén Tímár Attilával és Moravszki Zsuzsannával dolgoznak együtt.

Arra is kitért, hatalmas lehetőség a Kankalin számára, hogy a Nyár utca 56. szám alatt önálló, felújított székházuk van, ahol megtarthatják próbáikat, s ahol a hét napjain megrendezhetik a különböző csoportok számára a foglalkozásokat. Mint kiderült, a néptáncegyüttesnél a nyár is munkával telik.

„Június 17-én, szombaton délután 4 és este 7 órától lesz a Tulipános láda előadásunk, vagyis a Kankalin-estünk a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Utána Óföldeákon, Nagyszénáson és több más helyi rendezvényen lépünk fel. Nyári táborokat is szervezünk: július 10-től az óvodásoknak, július 17-én pedig az iskolásoknak” – ismertette Forrainé Kószó Györgyi.

Az együttes vezetője arról is tájékoztatott, aki kedvet érez magában a kultúra ezen szeletéhez, gyakorlatilag bármikor csatlakozhat a Kankalinhoz. Szeptemberben ugyanakkor külön Kankalin-nyitogatót tartanak, egy olyan bepillantó hetet, ahol az érdeklődők megismerhetik a néptáncegyüttesnél folyó munkát.

Pintér M. Lajos

text