Táncházzal zárult a roma hagyományőrző tábor

Jövőre is visszajövünk!

Utolsó napjához érkezett a tájházban az idén először megrendezett roma hagyományőrző tábor. A gyerekek sokat tanultak a cigány szokásokról, és még lovári nyelvleckét is kaptak. Roma és nem roma gyerekek egyaránt.

Kisvonatozás, kosárfonás, fagylaltozás, vályogvetés és sok-sok szabad játék töltötte ki a résztvevő gyerekek idejét ezen a héten. Ma, az utolsó tábori napon táncházban sajátíthatták el a cigány táncok, de a hastánc rejtelmeit is, amihez a KucuBanda fantasztikus játéka szolgáltatta a zenei aláfestést.

 – Autentikus roma népdalok alapjait mutattuk be a gyerekeknek, ütős hangszereket, a ceglédi kannát, gitárokat, pengetős hangszereket. Ezenkívül a szabolcsi cigány tánc alapjait sajátíthatták el. Aztán egy kis hastáncoktatás is volt, amit én is nagyon élveztem, mert nekem is új még ez a dolog, de a gyerekeknek még jobban! – meséli Varga Attila, a KucuBanda vezetője.

 
Nyitottak voltak a gyerekek, hogy tanuljanak a lovári nyelvről is, amit sajnos egyre kevesebben beszélnek már otthon. 

– Nagyon jó, nagyon színvonalas tábor volt, a gyerekek nagyon élvezték! Próbáltuk őket mindenbe bevonni – összegez Búza Károly, szociális munkás, a tábor egyik felügyelője.

Nagyon élvezték a népi mesterségeket megismerni, kipróbálni – egészíti ki Károly gondolatait Polyák Terka gyógypedagógus, a tábor egyik vezetője.

Együttműködésről, egymás iránti toleranciáról tanultak a gyerekek. Tisztelték a környezetet, és a szabályokat, amelyeket a tábor elején ők alkottak, be is tartották, erre egymást is figyelmeztették. A szülőkkel is sikerült olyan kapcsolatot kialakítani, hogy elmeséltek nekünk sok mindent az életükről, például elmondták, mitől fáradtak, amikor idejönnek a gyerekükért. Ezt pedig a gyerekek is végighallgatták, és fontos is volt, hogy tudjanak róla, milyen keményen dolgoznak a szüleik, amíg ők itt vannak.

 
– Nekem a vonatozás tetszett a legjobban! – osztotta meg velünk az egyik kisfiú, Marci. – Nekem pedig a kosárfonás – mesélte másikuk, Vazul.

– Jövőre is jövünk ide! – ebben végül mindannyian egyetértettek.

Cseuz Judit

text