Néptáncosok uralták a táncteret Sáregresen

Nem akármilyen esemény zajlik Dél-Fejérben! A nemzetközi néptánctalálkozó sáregresi állomásán jártunk, ahol határon túli magyarok, illetve a külföldi népi együttesek dobbantottak és kurjantottak a Szabadidő ház színpadán.

Egy erdélyi, egy szerb és egy lengyel néptáncegyüttes is fellépett a minap a Fejér megye déli részén található faluban, sőt nem csak ott. Az elkövetkezendő napokban Kisszékelyen, Mezőszilason, Igar-Vámon és Tolnanémedin is bemutatkoznak. De visszatérve a pénteki eseményre.


A megjelenteket Albertné Tiringer Mária köszöntötte, aki kiemelte, hogy ez egy olyan közösség építő alkalom, amely településhatárokon és országhatárokon átívelő kezdeményezés:


– Negyedik alkalommal van szerencsém, szerencsénk részt venni a térségünkben megrendezésre kerülő nemzetközi néptánc találkozón, melyet a Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezett Horváthné Gogán Jolán egyesületi elnök vezetésével. 2022-ben Cece és Sáregres település közös együttműködéssel Cecén látta vendégül a tánccsoportokat, idén pedig a mi kis településünk adhat helyet – szintén kedves cecei szomszédaink közreműködésével - egy olyan értékes kulturális eseménynek, amely gyönyörködteti a szemünket és melengeti a szívünket – fogalmazott a faluvezető, aki hozzátette azt is, hogy A népzene és a néptánc megértéséhez nem szükséges a közös anyanyelv. A szemünk, a fülünk és lelkünk pontosan tudja, hogy mi történik a színpadon nemzetiségi hova tartozás nélkül.


Az ünnepi gondolatokat követően aztán a népviseletbe öltözött csoportok léptek a színre. A színpadon ropta KUD Spasovdankski Vez csoport (Szerbia), a Napsugár Néptánc Egyesület (Marosvásárhely), a Cickafark énekcsoport és citerazenekar (Muzsla), a Zespol Regionalny Frantówka (Lengyelország), sőt a Sáregresi Népdalkör is megmutathatta tehetségét. Az est egy kellemes vacsorával zárult, ahol a megfáradt fellépők feltölthették a bendőiket a Csók István Művelődési Házban. A vendéglátáshoz a gulyáslevest és a pogácsát a Family Diner Kft. ajánlotta fel.

KECSKÉS ZOLTÁNtext