Tíz éves a népzeneoktatás a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületben

Népzenei koncertet adott a Csörge és a Szélforgók

A Csörge és a Szélforgók Népzenei Együttesek adtak koncertet június 14-én, pénteken az őriszigeti községteremben. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) ebben az évben ünnepli a népzeneoktatás 10. évfordulóját, a koncertet ebből az alkalomból szervezték meg. A burgenlandi népzenészek a koncertet a közelmúltban elhunyt tanárnőjük, Földesi Jánosné Rózsa néni emlékének ajánlották.
 
A koncerten Frauer Ludwig, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke köszöntötte a nézőket, megköszönte a Földesi család munkáját, amit az elmúlt tíz évben a Kultúregyesületben végeztek a népzeneoktatásért - számol be a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület. 

- Nagyon büszke vagyok rájuk és a sikereikre -  mondta el az egyesület elnöke a Csörge és a Szélforgók Népzenei Együttesekről. Zsótér Iris, a BMKE elnökhelyettese kiemelte, hogy a Kultúregyesület népzenész közössége egy nagy család lett az évek alatt, és a közöttük kialakult erős összetartást a népzene szeretetének, ezzel együtt pedig a Földesi családnak köszönhetik. - Ez a koncert Rózsa néni emlékére van, mert amikor mi muzsikálunk, Rózsa néninek muzsikálunk - hangsúlyozta Zsótér Iris, megemlékezve a közelmúltban elhunyt Földesi Jánosné Rózsa néniről, aki a Kultúregyesület népzenészeinek tanárnője volt. A koncerten fellépő zenészek a ruhájukra tűzött egy-egy rózsával tisztelegtek Földesi Jánosné emléke előtt.
 
 A koncert somogyi népzenével kezdődött, a Csörge és a Szélforgók közösen csaptak a húrok közé. A Kárpát-medence magyar zenéjéből erdélyi népzenei blokkokat is hallhatott a közönség Mezőbándról, Ördöngösfüzesről és Szászfenesről. Magyarországról a Dél-Alföld, Bogyiszló és a Rábaköz dalaitól volt hangos Őrisziget.

Az őrvidéki magyar népzene

A burgenlandi magyar népzene dallamaiban és hangzásában két részre osztható, míg a dél-burgenlandi terület népzenéje a dél-dunántúli népi dallamokhoz hasonló, addig Felsőpulyától északra a rábaközi hatás érződik a népzenében.

A koncert programjában Csajtán/Schachendorf, Alsóőrött/Unterwart és Őriszigetben/Siget in der Wart gyűjtött népdalok is elhangzottak. A gyűjtéseket dr. Gaál Károly néprajzkutató végezte a ’60-as években. Munkáját a Boglya népzenekar tagjai feldolgozták és ebből született meg a Talpalávaló vasi népzene 3. című dallamgyűjtemény. A könyv melléklete az eredeti adatközlők által énekelt dalokat is tartalmazza. Csajtáról Janzsó József és felesége Janzsó Józsefné előadásában gyűjtött, Ez a kislány eladó, Ezer éve, Vörösvári toronyóra, Csak azt mondják kezdetű dalok is elhangzottak a koncerten. Az alsóőri és őriszigeti dalok sem maradtak ki a repertoárból: Gyöngyöm, gyöngyöm, Látod kislány, látod, Alsóőri híd alatt lányok sütik a halat, Jaj de szépen harangoznak könyörgésre, Alsóőri templom tetejére kezdetű népdalok is felcsendültek. - Ha ők nem tartották volna meg a szüleik zenéjét, a szüleik dalait, akkor mi sem tudnánk ezt újjáéleszteni - hangsúlyozta Földesi János.
 
 
A népzeneoktatás kezdetei

A népzeneoktatás 2014-ben kezdődött el Földesi János és Földesi Jánosné vezetésével. Az órák során két együttes alakult, a felnőttekből a Csörge Népzenei Együttes.
Tagjai: Gaal Günter – hegedű, Seper Marianne – brácsa, Prascsaics Carmen – brácsa, Zsótér Iris – nagybőgő.

A másik zenekar tíz évvel ezelőtt még gyerekekből állt, akik azóta fiatal felnőttek lettek: a Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes.
Tagjai:Tieber Hanna – hegedű, Zsótér István – hegedű és tambura, Tieber Olivér – nagybőgő. A Szélforgók tagjai a BMKE népzeneoktatása mellett a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola népzenetagozatán is tanultak. Az elmúlt években a szombathelyi zeneiskola népzene tagozatos diákjaival egészült ki a Szélforgók: Pribusz Bence -cimbalom, ének, Pribusz Dániel – hegedű, ének és Németh Lehel – brácsa.

A népzenei koncerten felléptek a BMKE népzeneóráin tanuló fiatal zenészek is:
Zsótér Anna Róza – hegedű, ének, Szellős Liza – hegedű, ének. A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanulói, Kőhalmi Zsófia, Kőhalmi Nikolett, Gál Hanna s Gábos Csenge énekükkel színesítették a produkciókat.

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesületben a hegedűoktatást a jövőben Horváth Bence vezeti.

A Földesi család munkája az Őrvidéken

2014 óta az órák heti rendszerességgel zajlanak, mivel a csapat hamar kinőtte az Őriszigeti Evangélikus Gyülekezeti termet, a próbákat a BMKE felsőőri székházában tartják. A Földesi család, Földesi Jánosné, Földesi János és ifj. Földesi János évi két alkalommal több napos népzene workshopokat tartott a BMKE népzenészeinek, akik aktív résztvevői voltak minden nyáron a Boglya tábornak is.
 
 
Földesi János és Földesi Jánosné az elmúlt több mint három évtizedben kiemelkedő munkát végeztek az autentikus őrvidéki magyar népzene fennmaradásáért. A ’90-es években a felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium citerazenekarát tanították, sok éven át kísérték az Őriszigeti Magyar Néptáncegyüttes előadásait. A Burgenlandi Magyarok Népfőiskolájának citerazenekarával, az Őri Bandával közösen 2003-ban kiadták a Burgenlandi magyar népzene című CD-t, majd ennek folytatását 2005-ben Burgenlandi magyar népzene 2. néven. Szintén a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolájával közös együttműködés keretében jelentették meg a Kertész Gyula gyűjtése nyomán készült „Kivilágos kivirradtig…“ Burgenlandi magyar népzenei tankönyv és dallamgyűjtemény című kiadványt.

Talpalávaló Vasi Népzene és dallamgyűjtemény címmel három könyvet adott ki Földesi Jánosné és Földesi János, ezek közül a második kötet, a „Kiskertemben cifra sóska…“ második része az „Őrvidéki lakodalmas“ címet kapta. Dr. Gaál Károly néprajzkutató összegyűjtötte a teljes őriszigeti és alsóőri lakodalom vőfélyverseit, a meséket a ceremónia lefolyásáról. A Földesi házaspár érdeklődését felkeltette a gyűjtés, több délutánt töltöttek együtt az idősebb korosztállyal Őriszigetben, és a falu lakóival közösen elevenítették fel a régi lakodalmak hagyományait. A Barsi Ernő által gyűjtött dalokat újra eljátszották és beilesztették a lakodalom menetébe. A dallamgyűjteményhez tartozó CD mellékleten vőfélyversek hallhatók Pulay Jenőtől és lakodalmas népdalok, többek között az alsóőri Lisztné Ferber Mária, a felsőőri Dominkovics Ferenc vagy az őriszigeti Pathy Ernő előadásában.

A Talpalávaló Vasi Népzene és dallamgyűjtemény harmadik kötete „Míg szeretőt nem tartottam...” címmel jelent meg. A kötet alapját dr. Gaál Károly burgenlandi gyűjtése adja, a mellékelt hanganyagon közzétették az eredeti felvételeket is, hallhatjuk énekelni többek között az alsóőri Szabó Juliannát és Gaál Teréziát, valamint a vasvörösvári Pesty Ernőt és a felsőpulyai Maurer Rezsőt is.
 
 
Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes elismerései:

2023. március 4. (Szombathely) XXI. Sistrum Népzeneverseny nívódíj,
Zsótér István szólóhangszer kategória, arany minősítés.

2023. június 3. (Sümeg) XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny, kiemelt arany minősítés.
A zenekar döntőbe jutott, amin nem tudtak részt venni.

2023. március 24. (Szentes) IX. Országos Népzenei Verseny, harmadik hely
A Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes az elérhető maximális 60 pontszámból 58 pontot kapott, ezzel a harmadik helyet nyerte el a IX. Országos Népzenei Verseny döntőjében.

2023. november 18. (Nagykanizsa) a IV. Zalai Regionális Népzenei Verseny, kiemelt arany minősítés. Zsótér István szólóhagnszer kategória, kiemelt arany minősítés.

Csörge Népzenei Együttes elismerése:

2024. október 14. (Budapest): XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny döntő, nívódíj (a Csörge első alkalommal indult versenyen.)

A Csörge és a Szélforgók állandó fellépői a burgenlandi rendezvényeknek, képviselői a burgenlandi magyar népcsoportnak, akár tartományi programokról, a felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium vagy a burgenlandi népcsoportok (burgenlandi horvátok, burgenlandi romák) rendezvényeiről van szó. A Szélforgók a határmenti magyar települések (Velem, Kőszegszerdahely, Szombathely) programjain is rendszeresen fellépnek. A BMKE népzenészei az elmúlt években felléptek már a Magyarság Házában Budapesten és Kapolcson a Művészetek Völgyében is. 
Polgár Patrícia

text