Gálaműsorral zárt tanévet a beregszászi Rezeda

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház adott otthont a Beregszászi Rezeda Folkműhely tanévzáró gálakoncertjének. A folkműhely kilenc évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy az anyaországi módszereknek megfelelően oktassák az autentikus magyar népzenét és néptáncot. Az eltelt évek alatt a műhely munkája kiszélesedett, egyre több olyan fiatal jelentkezett, akik népzenét, néptáncot, vagy mindkettőt el szeretnék sajátítani.

Váradi Enikő, a folkműhely igazgatója köszöntőjében kihangsúlyozta, eleinte csak néptáncoktatással foglalkoztak, aztán, 2018-tól a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének javaslatára nyitották meg a folkműhely részlegüket, és a Sodró együttest bevonva kezdték el a népzenei oktatást is.

– Fontosnak tartjuk, hogy a néptánc, a színház világát közelebb hozzuk a gyerekekhez, és az sem titkolt szándékunk, hogy kineveljük az utánpótlást a Kárpátalja Néptáncegyüttes számára. Már vannak olyan táncosaink, akik a felnőtt néptáncegyüttes tagjai. Mérhetetlenül büszkék vagyunk rájuk, és mindenkire, hiszen az elmúlt kilenc év alatt sok szép eredményt értek el a tanítványaink. Büszkék vagyunk azokra a gyerekekre is, akik ma itt színpadra lépnek. Bátran kijelenthetem, hogy minden nehézség ellenére áldott évet zártunk, de mindez nem működhetne, ha nem élveznénk a magyar kormány támogatását, ha nem lennének az odaadó szülők, akikre mindig számíthatunk, és a társszervezetek, akik szintén segítik a munkánkat – hangsúlyozta Váradi Enikő.

Gyebnár István az ungvári főkonzulátus és a beregszászi konzulátus nevében szólt a jelenlévőkhöz. A beregszászi külképviselet ideiglenes ügyvivője kifejtette, a magyar kormány fontos célja, hogy segítse a magyarság kulturális, nyelvi értékeinek megőrzését, és támogassa a magyarság szülőföldjén való boldogulását.

– Meggyőződésem, hogy ennek a célkitűzésnek a megvalósítását kiválóan szolgálja a Rezeda Folkműhelyben zajló munka, amelyhez gratulálok a szervezőknek, az oktatóknak és a résztvevő fiataloknak – fogalmazott a diplomata.

A gálakoncerten a Rezedások valóban megmutatták, mit tudnak. Többek között megtapasztalhattuk a nagydobronyi hangulatot, „kalandozhattunk” a szatmári táncok világában, bemutatkozott a Rezeda citeraegyüttes. Fellépett a Prücsök zenekar, galgamenti gyermekdalokat is hallhattunk, a Bimbócska csoport mezőföldi pulyabállal szórakoztatta a nagyérdeműt. De volt szilágysági muzsika, tövisháti regrutabál, dél-alföldi oláhos, és a Bodgorközbe is tehettünk egy utazást.

– A beregszászi színház mindig nagy örömmel ad helyet olyan rendezvénynek, amely a magyar kultúrát képviseli. A Rezeda tanévzáró gálakoncertje éppen ilyen – jegyezte meg Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója. – Látható, érdemi, kitartó munka folyik a folkműhelyben. Úgy gondolom, hogy az az összeállítás, amely itt ma bemutatásra került bárhol, a Kárpát-medencében is megállná a helyét. Abban bízunk, hogy ezeket a gyerekeket a táncszínház felé is terelhetjük, hiszen a színházunktól nem idegen a műfaj, gondoljunk csak a Veszett brigadérosra, amely előadást a Kárpátalja Néptáncegyüttessel közösen vittünk színre néhány évvel ezelőtt. Reméljük, hogy szüleik támogatásával a gyerekek a jövőben is nyitottak lesznek hasonló szereplésekre, és közreműködésükkel fantasztikus táncszínházi előadásokat vihetünk még színre – tette hozzá a teátrum igazgatója.

Hegedűs Csilla

text