Népzenétől hangos a tóthfalusi plébánia és környéke

Nagyban folyik az oktatás a 10. Juhász Népzenei Táborban, Tóthfaluban. A résztvevők hangszer- és népi ének oktatáson vehetnek részt. A tábor legfontosabb célja a közös zenélés és annak megszerettetése a fiatalokkal.
Több mint 60 gyermek érkezett a Juhász Népzenei Táborba. Szinte egész Vajdaság területéről és Magyarországról is jöttek táborozók. A zenei esemény legfiatalabb tagjai hét évesek, de sok felnőtt is részt vesz az oktatásban.

Goór Anna Péterrévéről érkezett: „Harmadik alkalommal veszek részt ebben a táborban, és azért tetszik, mert sok dalt tanulunk, lehet ismerkedni. Nagyon jó ez a tábor.”
   
Mezei Bertalan Zentáról: „Középiskolások számára a zeneoktatás eléggé korlátolt Zentán, így főleg ilyen táborokban tudok fejlődni. Ha jól számolom, akkor most vagyok itt harmadik alkalommal, csak nem tavaly, tavalyelőtt, hanem még régebben voltam és most visszajöttem.”
   
Hét szekcióban, brácsa, tambura, bőgő, népi ének és három hegedűs csoportban dolgoznak a gyerekek, naponta akár 10 órát is zenélnek. Cseszák Zsombor népzenész azokat a hegedűsöket oktatja, akik haladó szinten zenélnek már. Mezőkölpényi muzsikákat tanulnak. „Igyekszem inkább a minőségbeli, mint a mennyiségbeli lényegre fektetni a hangsúlyt. Inkább olyan tudást vigyenek haza, tehát tényleg tanulják meg azt a néhány dallamot, amit csinálunk.”
   
A Juhász Népzenei Tábor már tíz éve segíti a kezdő és haladó zenészeket a vonóshangszerek és a tambura elsajátításában. Ez mellett számos szabadidős tevékenységgel is szolgál.

Juhász Gábor, szervező: „A táborunk egyik nagyon fontos célja az, hogy kineveljünk egy zenei utánpótlást, amit már több alkalommal is sikerült. A táborainkból alakult annak idején a Duhaj zenekar, vagy a Kamrás együttes is, ami a táborunkban állt össze, vagy a mi táborunk után állt össze.”

A tábor ideje alatt tanultakat péntek este 18 órakor egy gálaműsoron mutatják be.

text