Fiataloktól fiataloknak: a Bagla Banda adta a talpalávalót a rédei táncházban

Már 22. éve van táncház Rédén

Bacsa Zsoltné Szilvia az táncegyüttes lelkes vezetője minden alkalmat megragad arra, hogy a fiatal tehetségeknek teret adjon. Idén a Bagla Banda szerepelhetett táncházukban.

 
A Rédei Erzsébet Néptánctábor immár huszonkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit. A tábor második napjára látogattunk el, ahol egy vidám táncház a hozzá tartozó örömteli lépések és a népzene dallamai fogadtak minket. Éppen egy fiatalokból álló népzenész együttes a Bagla Banda szolgálta a talpalávalót. Az 5 tagból álló társulat koruktól függetlenül hibátlanul és elbűvölően zenéltek. Bacsa Zsoltné Szilvia a 22.éves tábor szervezője büszkén meséli:

Hiszen a Bagla prímását, a Kisbéri Langaléta táncegyüttesből ismeri, és már többször fellépett a táborban. Nem kivételes eset, hogy élő zenére járhatják a csárdást a fiatalok minden évben különböző zenekarok és népzenészek lépnek fel a táborban, akik életre keltik a magyar népzene hagyományait. Tavaly például a Kincső Zenekar szórakoztatta a gyerekeket.

Huszonkét éve kezdtem el ezt csinálni, és most már az unokámat is hozom magammal!
Több tehetség is itt növekedett
A tábor vezetője, aki egyben tanítónő is az iskolában, immár huszonkét éve vezeti a néptánc-tábort. Az évek alatt számos gyereket nevelt ki, akik közül sokan visszatérnek, hogy továbbadják a néptánc szeretetét. Ezzel együtt a táborozók szórakoztatása mellett a fiatal tehetségeket is támogatja. Egyik régi
Tanítványa, Borbély Zsuzsi, aki most vette át népi hegedűművész tanár diplomáját, rendszeresen visszatér,hogy tanítsa a gyerekeket.

Az én mániám, hogy amikor fellépünk, mindig fiatalokat hívok meg.
A kultúra minden eleme fontos

 Mindemellett a tábor nem csak a néptáncra fókuszál. Széleskörű kulturális programokat kínál a résztvevőknek. A népzene ápolása mellet a gyerekek, idén például Écsi Gyöngyi felvidéki mesejátékán vehetnek részt, ahol az előadóhölgy nagy bábokkal eleveníti meg a táborozók számára Szőlőszem Kálmán
meséjét egy bábelőadás keretein belül. Ezen kívül a tábor elengedhetetlen kultikus eseménye a paraszt olimpia, ahol a gyerekek játékoskereteken
belül mérhetik össze fontosabbnál-fontosabb készségeiket. Például krumpliültetési gyorsaságukat, a zsákban futás kihívásit vagy népviseletbe öltöztetési sebességüket. Természetesen minden feladatban meg van az a bizonyos csavar, ami nehezíti a véghezvitelt.

 
 Az öltöztetés esetében például nem elég, hogy a több alsószoknyából álló viseletet kell társukra minél gyorsabban ráadni, de ezt nem is a szokásos módon a kishölgyekre, hanem a fiúkra minél gyorsabban feladni. A tábor sikere annak is köszönhető, hogy Réde közössége összetartó és ott segíti a tábor szervezését, ahol lehet. Talán ennek köszönhető az, hogy a táborban részt vevő gyerekek és a néptánccsoport létszáma az évek során nem csökkent, sőt, inkább növekedett. Jelenleg 60 diák van a csoportban, és a táborba is szép számmal jelentkeznek.


text