Bánatunk félbánat, örömünk háromszoros egy jó közösségben

Az idősek tisztelete, a fiatalok megszólítása, közösségépítés a tánc és a népszokások erejével: a Csoóri-sorozat friss epizódjában a gencsapáti hagyományőrzőket ismerhetjük meg.

 Megörökíteni, megőrizni, továbbadni – a Gencsapáti Hagyományőrző Együttes célja a vasi népzene és néptánc megőrzése mellett a szokások életben tartása is. Munkásságuk életforma, vallják, hogy ebből csak kihalni lehet, abbahagyni nem.

„A táncos közösségünkhöz tartozás identitási kör lett Gencsapátiban. Nemcsak Gencsről, de a térségből is járnak hozzánk olyan fiatalok, akik ezt a kultúrát kedvelik és ennek a közösségnek a tagjai akarnak lenni” – mondja Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője, aki szerint bánatunk félbánat, az örömünk pedig háromszorozódik egy jó közösségben.

„A fiatalok a hagyományőrzés keretein belül megtanulják tisztelni a felmenőiket. Okostelefonozás helyett a Bújj, bújj zöld ágat vagy a Csintekerintőt játsszuk a gyermekeinkkel. Ha ezt később meghallják, az magabiztosságot ad nekik, tudják honnan származnak, és ezt ők is továbbadhatják a saját gyerekeiknek” – magyarázza Dr. Györke Eszter, az együttes művészeti vezetője.

Videónkban bepillantást nyújtunk a gencsapáti közösségi életbe a néptánctól a kézműves foglalkozásokig.

text