Idén rendezik a harminckilencedik táncháztalálkozót

Harminckilencedik alkalommal rendezik meg az élő népművészet összművészeti fesztiválját, az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt 2020. március 20-22.

Körülbelül 2600 közreműködővel rendezik meg az idei, sorban a harminckilencedik Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt március 20. és 22. között. Ez az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál, a népzene: a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncháztalálkozóaz UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe,kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével. Az összművészeti fesztivál a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg.

Március 20-án, pénteken este Halljunk szót...! címmel a Fonó Budai Zeneházban tartanak koncerttel egybekötött nyitó-táncházat, ahola világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak.Március 21-én, szombaton a Hagyományok Házában folytatódik a program többek között koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, filmvetítéssel és hajnalig tartó táncházzal.

Március 22-én, vasárnap a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterén zajlik majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti kirakodóvásár, valamint a hagyományőrző együttesek és a hazai legsikeresebb amatőr táncegyüttesek gálaműsora. Ezek mellett az emeleti kamaratermekben Ínyenc táncház, Aprók tánca, interaktív foglalkozások és számos más program várja a látogatókat. A rendezvény vasárnap esti gálaműsorát a Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című, a Táncháztalálkozóra készült nagyszabású produkciója adja.

text