Veszprémben találhatták meg számításaikat a népzene iránt érdeklődők

Az Agóra Veszprém Kulturális Központ sokszínű programcsokorral csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozathoz. 
 
2020-ban február 14. és 16. között, ismét egy teljes hétvégén át tartott országszerte több száz kulturális központban és művelődési házban a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizennégy évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. Az idei jelmondat, a „Minden nap értéket adunk” volt, ezzel kívánták jelezni a szervezők, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. 
 
Az Agóra Veszprém Kulturális Központ népzenei kurzussal indította programjait, ahol Kacsó Hanga Borbála énekes, Dulai Zoltán hegedűn és a Zagyva Banda különböző hangszereivel tanította a megjelenteket gömöri népzenére és néptáncra. Szombaton Ricsi bácsi játszóháza, egyedi kézműves termékek vására és kézműves alkotóház várta az érdeklődőket. Szombat délután a program keretén belül a Folklórkincsek az Agórában címmel kétórás népzenei és néptáncos előadást mutattak be a helyszínen. Varga Tamás, Farády Tamás és Bódis Erika, a Kőris zenekar tagjai Kruppa-Jakab Éva népdalénekessel kiegészülve alapozták meg a hangulatot. A Kőris zenekar 2014 óta dolgozik együtt ebben a felállásban, mezőkölpényi, ördöngösfüzesi, bökönyi, szatmári és kalotaszegi dallamokat játszottak. Kruppa-Jakab Éva 24 éve foglalkozik népdalénekléssel, a Gizella Női Kar oszlopos tagja, előadását Farády Tamás kísérte.

Regenyei Zsuzsanna, a Folklórkincsek az Agórában program főszervezője elmondta, a Bakony-Balaton régió hagyományőrző csoportjait invitálták meg a rendezvényre. – A Kultúrházak éjjel-nappal mottójához igazodva ebben a három napban a lehető legszélesebb művészeti ágakat és területeket lefedő kínálattal csatlakoztunk a programsorozathoz. Minden korosztályt igyekeztünk megszólítani, és a lehető legkülönfélébb előadásokkal készültünk. A legkisebb tanyaközpontban működő művelődési háztól elkezdve a kulturális központokig ebben élünk, ebben dolgozunk, a Kultúrházak éjjel-nappal a mi mindennapjaink tükre – mondta el a Napló kérdésére Regenyei Zsuzsanna programszervező csoportvezető.

A Kőris zenekar koncertjét követően a Szentgáli Pávakör, a szentkirályszabadjai Szent István Népdalkör mutatkozott be, a sokszínű programot pedig a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes összeállítása zárta.

Horváth Virág

text