A nemzeti lélek legtökéletesebb kifejeződése a néptánc

Létavértes

Színes koreográfiák színvonalas előadását láthatták mindazok, akik szombat délután ellátogattak a létavértesi művelődési ház színháztermébe, a VII. Határmenti Néptánctalálkozó rendezvényre.

„A néptánc a legtökéletesebb kifejezése a nemzeti léleknek” – idézte köszöntőjében Menyhárt Károly polgármester Kodály Zoltán gondolatát. Abban, hogy a kultúra ezen ága is megmaradjon, az idősebb korosztálynak éppen úgy, mint a fiatalnak nagyon fontos szerepe van. Értékőrzés, átörökítés, hagyományápolás. Majd így folytatta: – Táncra mindegyikünknek szüksége van, hiszen még így közvetett módon, nézőként is részesülhetünk jótékony hatásából. Tudjuk, mert látjuk, hogy aki táncol, az boldog. Boldog, mert tánc közben nem lehet szomorúnak lenni. A tánc olyan érzéseket, érzelmeket szabadít fel, melyeket pusztán szavakkal nem lehet kifejezni.

A színpadra állított 12, változatos, számos tájegységet felvonultató produkciót ebben az évben is a Kácsor-Ignác Gabriella és Kácsor István házaspár értékelte, és hasznos észrevételeiket megbeszélték a tánccsoportok vezetőivel.

Felléptek: Aranyvessző társulat Csergető csoport (Hajdúszoboszló), Bajnócza néptáncegyüttes (Berettyóújfalu) Bokréta néptánccsoport (Kraszna), Cserebingó néptánccsoport (Létavértes), Debreceni Egyetem Hortobágy néptáncegyüttes, Főnix táncegyüttes (Debrecen), Görböc néptáncegyüttes (Miske), Rozmaring néptáncegyüttes (Szentpéterszeg), Toldi néptáncegyüttes (Nagyszalonta), Villongó néptánccsoport (Létavértes). A zenei kíséretet a Bürkös zenekar szolgáltatta. A házigazda-műsorvezető Papp Zsoltné Kis Mónika volt.

Turóczi Barnabás

text