Kiadásra vár a grandiózus kalocsai népdalgyűjtemény

Tíz éve készül Romsics Imre népdal-antológiája. A dalok gyűjtésére eddig több millió forintot fordítottak, most a nyomdai munkákra keresik a forrásokat. Hétmillió forint hiányzik ahhoz, hogy kézbe lehessen venni az 1400 oldalas kötetet, melyben a kalocsai és a környékbeli népdalokat gyűjtötte össze az etnográfus.

Páratlan népdal-antológia jelenik meg idén, „Nem messze van ide Kalocsa…” – A kalocsai szállások dalai a 20. században címmel. Romsics Imre etnográfus, a Viski Károly Múzeum igazgatójának könyve körülbelül kétezer felvétel áthallgatása és megőrzése után kerülhet az olvasók kezébe, egy olyan korszak lenyomataként, ami jó eséllyel sírba szállna a ma még élő, falusi idősekkel. A gyűjtemény elkészítése milliókat emésztett fel, és további nagy összegeket kell összekalapolni a kiadásához, még ebben az évben.

– A dalgyűjtés a 80-as években indult, a könyv megírása pedig tíz esztendővel ezelőtt. Most jutottam el oda, hogy készen van a nyomdai előkészítés is. A cél ezúttal nem egy szakmai kiadvány volt, hiszen a Kalocsa környéki szállások nótái lényegében az egész Alföldön ismertek, tehát nem biztos, hogy újat lehet vele mondani a szakmának, viszont újat lehet és kell mondani a kalocsaiaknak – magyarázta a kötet küldetését a szerző, Romsics Imre. – Összegyűjtöttem minden dalt, ami még elérhető, ezért a kötet egy kis kataszter is arról, hogy mire emlékeznek még az anyám korosztályának tagjai, akikkel ezek a nóták, azt gondolom, sírba szállnak – fogalmazott.

Mivel már tíz éve zajlanak a könyv munkálatai, már eddig is nagyon sok pénzt, évi néhány százezer, tehát összességében több millió forintot kifizetett rá a Viski Károly Múzeum és a Kalocsai Múzeumbarátok Köre. Ezzel nem értek a költségek végére, hangsúlyozta Romsics Imre, arra utalva, hogy a kiadvány nyomdai munkáira további hétmillió forint kell. Az elsőre magasnak hangzó összeg annak ismeretében már kevésbé horribilis, ha tudjuk, hogy 1400 oldalas kötetről van szó.

– Ezt a pénzt még össze kell kapirgálnunk, és bízom benne, hogy Kalocsa környékén találunk is annyi támogatót, hogy összejön, így kézbe vehetjük majd a könyvet, még karácsony előtt – jósolta a szerző, hozzátéve, hogy sokaknak mondhat majd köszönetet a megjelenésért, aminek nemcsak egy alapos antológia lesz a hozadéka, hanem egy páratlan hanggyűjtemény is. Mint mondta: a kötetben szereplő dalok nagy részére régi magnószalagokon lelt rá, ezeket a felvételeket a megíráshoz digitalizáltatta.Gábor János

text