Felhívás Halmos Béla-díjra és -emlékéremre való jelölésre

Jelentkezési határidő 2020. április 08.

2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

Az elmúlt években olyan kiváló prímások kapták a vándordíjat, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás, Mihó Attila és Csonka Ferenc, az emlékérmet pedig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, Simoncsics János, Henics Tamás és Havasréti Pál.

2020-ban, az eddigi évekhez hasonlóan felhívást tesz közzé a két kuratórium. Az alább részletezett szempontoknak megfelelő jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre. Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is.

Jelöltállítási határidő: 2020. április 8.
 

Halmos Béla-vándordíj

A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül és nettó 300 000 Ft pénzjutalom. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban egy gálakoncerten való fellépési lehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására. A díjazottal a Hagyományok Háza, mint a Halmos-hagyaték letéteményese szerződést köt.
A kuratórium Halmos Béla szellemiségének megfelelően a következő kritériumokat állapította meg a díj feltételéül. A díjat olyan személy kaphatja, aki:
•    40 év alatti aktív prímás
•    határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel)
•    hagyományos népi hangszeres zenét játszik
•    táncházakat muzsikál.
Kuratóriumi tagot delegálnak: a Hagyományok Háza; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület; a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke; a Táncház Egyesület
 

Halmos Béla-emlékérem

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen.
Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.
A kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza főigazgatója; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai.

 
További információ:
 
Nagy Viktória
+36 70 684 5919
nagy.viktoria@hagyomanyokhaza.hu

text