Petőfi-ösztöndíjas oktat a Bodrogközben

A hagyományos értékek továbbadásán munkálkodik Fekete Krisztián

Fekete Krisztián Petőfi-ösztöndíjas népzenei oktató Imregen teljesít szolgálatot, ám a Bodrogköz több településén, köztük Királyhelmecen is tevékenykedik.
 

Hogyan jutott el Imregről Királyhelmecre?

A Pro Cultura Imregh polgári társulásnál teljesítek szolgálatot, ám Imregről gyakran „kölcsönadnak” a térségben működő társszervezeteknek. Ilyen a Királyhelmecen működő Tempora Orienta – A Jövő Nemzedékek, Dél-Zemplén Kultúrájáért és Fejlődéséért Polgári Társulás is, amely jelezte, hogy igény van egy népzenészre a Bodrogközben. Már az első napokban kaptam megbízást több településről, ezért úgy döntöttünk, hogy Bodrogköz központjában, Királyhelmecen telepszem le arra az időre, míg ebben a térségben dolgozom.

Mikor kezdte a munkát és milyen terveket szeretne itt megvalósítani?

 
Tavaly novemberben érkeztem, és azt mondhatom, hogy a feladat megtalált engem, hiszen éppen arra van itt nagy igény, amit a szakmám révén biztosítani tudok. Régebben többször megfordultam ezen a környéken, tudom, hogy több népdalkör, népzenei és néptáncegyüttes működik, azonban nincsenek helyben népzenetanárok. Több tervet szeretnék itt megvalósítani, a cél egyebek mellett emelni a zenei alapműveltséget a magyar alapiskolákban, felkelteni a gyerekek érdeklődését a népzene iránt. Szükség van tánc-, népdal és hangszeroktatásra is. Szerencsére a Tempora Orientia jóvoltából már szakképzett néptáncosok oktatják a táncot a királyhelmeci alapiskolában, ám hangszeroktatás a legutóbbi időkig nem volt. Ezt a hiányosságot az elmúlt év végén sikerült pótolnunk. További elképzelésem, hogy a népzenén keresztül összekapcsolódjon három térség – a Bodrogköz, az Ung-vidék és Zemplén.  
Ön hogyan tud segíteni annak érdekében, hogy az említett elképzelések valóra váljanak?

Több településen indítottam ének-, citera- és egyéb hangszeres oktatást gyerekek és felnőttek számára. Szerepet vállaltam egy hangszeres (vonós-cimbalmos) népzenei együttes megalakításában, mely majd egyrészt a hagyományos népzenei értékeket képviseli és adja át (mivel a három térség több településének népzenei öröksége is részét képezné a repertoárnak), másrészt egyfajta eszköz lehet az emberi kapcsolatok fejlesztésére, valamint az említett három régió összekapcsolására, mivel a zenekar tagjai között van Ung-vidéki, zempléni és bodrogközi is. A zenekar már januárban meghívást kapott több településre a márciusi ünnepségek idejére (persze, akkor még nem sejtettük, hogy ezek sajnos elmaradnak). Terveink között szerepel, hogy a Bodrogközi Pulyák kísérőzenekaraként is működjön. Minthogy a felnőttek számára Királyhelmecen tartott citeraoktatáson főként pedagógusok és foglalkozásvezetők vesznek részt, úgy vélem, okkal remélhetjük, hogy ők továbbviszik és átadják tudásukat az iskolákban, és a népi hangszeres foglalkozásokon. Ezek az alkalmak szintén hozzájárulnak az emberi kapcsolatok fejlesztéséhez, hiszen a Bodrogköz és az Ung-vidék több településéről is érkeznek érdeklődők. Nagy örömre adna okot, ha idővel hangszeres együttesek is létrejönnének.  

Milyen módon segítheti a népzenei együttes létezése az emberi kapcsolatok fejlesztését?

A zenekar egyik fontos célja helyi népzenei értékek minél hitelesebb elsajátítása és később átadása az utódok részére, de ez csak az utánpótlás nevelésével lehetséges. Gyerektáncházak, ifjúsági táborok, közös nagy táncházak megszervezését tervezzük, melyekhez a környéken működő más népzenei együttesek, énekesek, vagy akár a helyi gimnázium táncosai, tehát más énekesek, táncosok is csatlakozhatnak majd. Két-három órás, élményekben gazdag zenés-táncos délutánokat, estéket szeretnénk szervezni, legkésőbb ősztől. Úgy véljük, hogy az ilyen rendezvények ideálisak a kapcsolatok ápolására, és remélhetően olyan élményekkel szolgálhatnak a gyerekek és a felnőttek számára, amelyek megalapozzák a népzenei értékek iránti szeretet elmélyülését.

Hány gyerek tanul citerán játszani Királyhelmecen. Vannak-e ígéretes tehetségek közöttük?

Jelenleg 18 gyerek vesz részt a Helmeczy Mihály alapiskolában zajló népi hangszeres, citerafoglalkozásokon, csoportbontásban. Több kiemelkedő képességű gyermeket is felfedeztem közöttük. A gyerekek 12 új, a magyarországi Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett, Szilágyi Endre által készített citerán tanulhatnak, amelyet a Tempora Orientia biztosít a számukra. Előfordulhat, hogy idővel néhányan lemorzsolódnak a csapatból, de bízom benne, hogy többségük megmarad. Egyelőre gyerekdalokat tanulunk, a gyerekek képességeihez mérten haladunk. Azok, akik kitartóan tanulnak, idén nyáron részt vehetnek egy bodrogközi népművészeti táborban, ahol intenzíven és többet fejlődhet a hangszeres tudásuk.

(bumm, mhk)

text