Felszabadultság a bezártságban

Egyre többen (magánszemélyek és intézmények is) próbálnak tenni valamit annak érdekében, hogy elviselhetőbbé váljon a kijárási tilalom. A nagyváradi Soroglya zenekar népzenével biztat az otthonmaradásra.
 
János Piroska

„Nem bódorog senki már a faluban” – ez az egyik sora annak a kalotaszegi hajnali hallgatónak, amelyet az elmúlt pénteken töltött fel Facebook-, illetve Instagram-oldalára a nagyváradi Soroglya zenekar, arra kérve követőit, hogy maradjanak otthonaikban. Bár szerelmi dal, ez a sora mégis illik a kialakult helyzethez.

„Hasonló kezdeményezés már volt az interneten keresztül magánszemélyektől, zenekaroktól. Ezt a karanténzenélést továbbgondolva az volt az ötletem, hogy a zenekarral állítsunk össze egy olyan videót, amelyben azt érzékeltetnénk, meg lehet oldani mindezt otthonról. Otthon kell maradni, hiszen ezzel nemcsak magunkon segítünk, hanem igazából mindenkin, azokon is, akik az egészségügyben dolgoznak” – tudtuk meg Dallos Leventétől, a zenekar prímásától, vezetőjétől. Arra is választ kaptunk, miként született meg a videó: „Felvettem a dallamot itthon, amit elküldtem a zenekar többi tagjának, ők pedig otthon rájátszottak. Ezeket a felvételeket mindenkitől begyűjtöttük, összevágtuk. Az első videóban egy kalotaszegi hajnali hallható. Kalotaszeg népzeneileg egy nagyon gazdag tájegység, nagyon szép és ismert népzenei és néptánckultúrával rendelkezik, népművészete is gyönyörű.” A kezdeményezést folytatni szeretnék, és bár karanténvideót nem terveznek többet, más ötleteik még vannak, melyeket a későbbiekben ugyanígy viszontláthatunk a közösségi oldalakon.

 

„Úgy gondoljuk, hogy a népzenében mindent ki lehet fejezni, az emberekre gyakorolt hatása, lelki töltete minden téren érezhető: az ember meg tudja élni benne boldogságát, szomorúságát, nyugodalmat tud benne találni, stresszhelyzetben kikapcsolódást nyújt. Ha címet kellene adjak a karanténvideónak, akkor azt adnám, hogy »Felszabadultság a bezártságban«. Régen a pszichológus szerepét a népzene, néptánc töltötte be, hiszen ha valakinek valamilyen gondja volt, kimondta magából egy énekkel, kitáncolta magából egy tánccal, »kihallgatta« magából egy népzenével, ez segítette az embereket tovább. Ez a mai napig így van. A zenekarunknak van egy mottója, miszerint a »népzene gyógyszer is egyben«” – jegyezte meg a zenekar vezetője.

A kijárási tilalom alatt többféle kezdeményezés született, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes például elindította a #legényesezzotthon kihívást, de többek között a népdalénekléshez kapcsolódó ötletek is teret hódítottak maguknak a közösségi oldalakon. „Ezek a kezdeményezések minket nagyon jó érzéssel töltenek el, mert látjuk, hogy ily módon terjed és híre megy az effajta értéknek” – tette hozzá a Soroglya zenekar prímása.

text