Folkaranténban

A karanténba vonult táncházmozgalomról

A járványhelyzet március közepe óta már nekünk sem csak egy távoli hír. Hazánkban az emberek jelentős része már hetek óta önkéntes karanténban él. Aki tud, otthonról dolgozik és otthonról is mulat.A március 11-én kihirdetett vészhelyzet mindenkit, így a táncházmozgalom tagjait is, új helyzet elé állította. Koncerteket, kisebb-nagyobb összejöveteleket kellett lefújni. A fővárosunktól elkezdve, a vidéki kis- és nagyvárosokon át, a határon túli és a diaszpórában élő magyar táncosok és zenészek számára, tehát az egész mozgalomban gyorsan hírértékké vált: a Táncháztalálkozót elnapolták. A helyzet folyamatosan szigorodik, ám a mozgalom, ha a koronavírus-járvány miatt nem is a Papp László Sportarénában, az internet segítségével a közösségi médiában össze tud tartani.

 
Társas lényként sokan nehezen töltenek otthon heteket. Ugyanakkor a kreativitás határtalan, mindenki teszi a dolgát, ahogy tudja: színészek, írók felolvasnak, a tanárok digitalizálttá tették a munkájukat, a néptáncosok és népzenészek pedig kihívásokkal ösztönzik egymást. Szécsi Judit, pszichológus szerint természetes, hogy a zenés-táncos megpróbáltatások várattak magura, hiszen először az új élethelyzethez való adaptálódás volt a fontos. A hivatásos táncosok még egy hete sem voltak kényszerpihenőn, de már hiányzott nekik a testmozgás: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes indította el a #legényesezzotthon hashtaggel ellátott kihívást. Lényege, hogy a kihívottak kalotaszeg virtuóz férfitáncaiból járjanak el egy rövid etűdöt, továbbadva a stafétabotot táncos barátaiknak. Az ötlet futótűzként terjedt.

 
A valahová tartozás szükséglete mindenkiben megvan, ezért fordulhatott elő, hogy a visszajelzések után vágyakozók mellett a kevésbé exhibicionisták is eleget tettek a felkérésnek – magyarázza Szécsi. A visszahúzódóbbaknak pedig külön jó, hogy nem élőben mutatják meg magukat, hanem online. A mozgalom apraja-nagyja jelen van, kisfiútól egészen a senior korosztályig csatlakoztak a kihíváshoz. Technikailag magas színvonalon, vagy éppen a feladatot kicsit (vagy nagyon) elviccelve kerültek föl legényes variációk a közösségi médiába. Kertben, nappaliban, konyhában vagy egy közeli erdőben? Papucsban, sportcipőben, zokniban vagy mezítláb? Mindegy, a lényeg a tánc. Erre rímel egy kevésbé unatkozó, az egészségügyben dolgozó néptáncos videója, aki a huszonnégyórás ügyelete után jelentkezett be egy felvétellel.

Persze a táncos hölgyek sem vártak sokáig; néhány nappal később elindult a #karikázzotthon hashatag-vel fémjelzett kihívás. Itt a lánc- és körtáncok közül való leánykarikázót, egy kifejezetten társas táncformát kell egyedül bemutatni. A kivitelezés eleve nagyobb kreativitást igényel, ami a felvételek alap komikumát adják. Láthattunk tyúkkal táncolást, szegedi papucsgyűjtemény felvonultatást, de volt, aki a ruhaszárítót hívta segítségül a karikázójához. A kihívással nemcsak a találékonyság, hanem a tehetség bemutatására is lehetőség nyílt. Volt aki komolyan vette, és művészeti remekművet töltött fel, de egyre több női táncost hívnak ki legényesre is, amit többen megszégyenítő technikai tudással teljesítettek. Az egyik résztvevő szerint a #karikázzotthon mint az egyenjogúság jelképe indult útnak; legyen olyan kihívás, amellyel kifejezetten nők tudnak értéket átadni. Mindenki különböző oldalról fogta meg a feladatot, így volt, aki megpróbálta indokolatlanul humorossá tenni a feladatot, ami néhol az értékvesztésbe is torkollt. Ám a legtöbb felvétel izgalmas megoldásokat hozott.

 
Ezek mellett párhuzamosan folyik a #projektf hashtag-ekkel ellátott kezdeményezés, “posztold a kedvenc gyűjtésed” felszólítással. Így árasztották el az üzenőfalat a néptáncosok archív gyüjtésekkel is. “A felhívás azért is érdekes – vallja egy résztvevő –, mert így az ember elkezd szelektálni, gondolkodni, hogy mit mutat meg a külvilágnak.” A Project F egyik megálmodója állítja, nem gondolták, hogy ennyi archív felvétel fog kikerülni. Ennek sikerére és a legényes videókra reflektálva elindították a #tancoljszabadon felhívást is, hogy korlátlanná tegyék a kihívásokat: “Ha már otthon vannak sokan a családdal, egy kis mozgásba akartuk csábítani azokat is, akik csak közvetve találkoztak ezzel, amikor mondjuk elmentek megnézni a gyereküket.”

 
A kihívottak különbözőek; férfiak, nők, zenészek, táncosok, fiatalok, idősek. Nem mindegy, hogy valaki elszigetelve a külvilággal való kommunikáció lehetőségeként, más pedig a házi operatőrével együtt nevetve kreáló, értékközvetítő feladatként aposztrofálja. A résztvevők egyetértenek abban, hogy a leleményesség nagyon fontos egy ilyen “produkciónál”. A kreációban benne lenni is emiatt érdemes, de másokról is az igazán kreatív felvételeket jó nézni. “Sajátos alkotói folyamatnak tekintem, hogy az ember a barátainak megpróbál valamilyen módon üzenni arról, hogy ő éppen milyen állapotban van” – állítja egy #legényesezzotthon résztvevő.

Természetesen a zenészek sem tétlenkedtek. Szárnyra kapott az #énekeljotthon is, de külön muzsákál otthon a cimbalmos, a brácsos, a prímás és még sorolhatnánk. Énekes és zenés eredeti gyűjtések is sorra lepték el a népzenész-társadalom facebook falát. A zenészek és a táncosok egymást provokálva is kihívták már, ami paródia jellegű felvételeket eredményezett; láthattunk cimbalmost “legényesezni”, de a Magyar Állami Népi Együttes műszaki vezetőjét, médiatechnikusát is zrikálták legényesre való felszólítással. Ezek a megoldások is mini Oscar-díjat érdemelnének.

 
Az egyéni megmutatkozások mellett kollektívák is találhatóak; több táncegyüttes és zenekar töltött föl összevágott videót tagjairól. Az hogy hogyan lehet egy ilyen felvétel megható, a Tokos Zenekar videója, és hogyan pihent agyú, a Kerekes Band tartalma jó példa. Ami az összes anyagban egyezik, hogy tettenérhető mindenkinek az egyénisége, találékonysága. A tanulni vágyókat online tánc- és énekoktatások, a zenekedvelőket koncertközvetítések várják, a mániás viselet rajongók pedig nyugodtan keressenek rá az #öltözzviseletbe és az #otthonisviseletben hashtag-ekre.

A videós tartalmak üzenete egyértelmű: Művészetekkel a karantén is szebb. “Maradj otthon, táncolj, énekelj, zenélj!” Sok megosztásnál lehet olvasni, hallani, hogy inkább ez terjedjen, mint a vírus. Milyen igaz! Ezek a feltöltések amellett, hogy sok esetben humorosak, szépek, profik, elgondolkodtatóak és meghatóak is. A megkérdezett pszichológus szerint most különösen fontos, hogy tudatosan figyeljünk, a napi örömforrás megtalálására, maradjunk a humorunknál. A mostani stresszhelyzet regresszív állapotot, tehát gyermeki viselkedést idéz elő, a nevetés és a mozgás pedig jó kríziskezelő stratégia. A folklór szerelmesének pedig mi más lehetne jobb megoldás a karantén okozta stressz levezetésére, mint énekelni, zenélni, táncolni egy jót?

Vörös Eszter

text