70 éves a Körös Táncegyüttes

A Béke Néptáncegyüttes megalapításával, 1950 márciusában vette kezdetét a Körös Táncegyüttes története. A nagy előd 120 taggal bírt, ma 10 pár jelenti a közösség derékhadát. A próbák szünetelnek, azonban a gyakorlást nem hanyagolják el. Az évforduló megünneplésére vonatkozó terveiket is számon tartják. Patyi Zoltán művészeti vezető adott tájékoztatást.

Gyulán rendezték meg a II. világháborút követő években az ország első néptáncfesztiválját. Ezt követően alakult meg a nagy elődként említhető Béke Néptáncegyüttes. Patyi Zoltán Gyulán kezdte pályafutását. Kamaszkorában került fel a nagy együttesbe, amit embertnevelő, embertpróbáló, rendkívül emlékezetes folyamatnak élt meg. 

1985-ben érettségizett, az egyetemet Szegeden végezte. Itt kilenc évre az ország egyik legjobb együttesének a vezetője lett. Békés megyével sosem szakadt meg a kapcsolata, a méhkeréki tánccsoportot is gondozta.

A művelődési ház akkori igazgatója 2006-ban kereste meg azzal, hogy művészeti vezetőt keresnek a táncegyütteshez. 

– Nagyon boldog voltam és örömmel vállaltam el a munkát. Szívügyem volt, hogy amit vándorlegényként sokfelé az országban megtanultam, azt haza tudjam hozni  – fogalmazott Patyi Zoltán. Hozzátette, hogy a stabilitás egyik legfőbb alapja az utánpótlás-képzés, a tehetségek kinevelése. A bázist a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola adja.

A jelenlegi helyzetben is szigorúan tartják az egyedi, személyre szabott edzésterveket, s a felvett anyagokat online felületeken rögzítik. A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja is fontos esemény a tánckar életében. A Kárpát-medence néptáncos, népzenei eseményének időpontja most kérdéses, azonban a művészeti vezető közlése szerint a jubileumi évet ott szeretnék majd folytatni, ahol pár héttel ezelőtt kénytelenek voltak abbahagyni.

A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja részben erről az évfordulóról fog szólni, ezt megelőzően pedig egy gasztronómiai estet is terveznek. Továbbá a jelenlegi együttessel szeretnének megejteni egy külföldi utazást.

Az ünnepi gálaműsort november 21-ére terveik a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. Az eseményt ajándéktárgyakkal, fotó- és viseletkiállítással, valamint archív filmanyagok bemutatásával egészítik majd ki.

Ez a néptáncfesztivál évről-évre hatalmas lehetőség arra, hogy a néptánc, népzene megmutathassa magát és olyanokat is elérjen, akik alapvetően, az év többi napján nem mutatnak ilyen irányú érdeklődést. 

Az esemény megrendezésének időpontja kérdéses. Patyi Zoltán úgy fogalmazott, hogy bizakodó, s reméli hamarosan ott tudják folytatni, ahol abbahagyták. 

Csiffáry Zsuzsanna

text