A néptáncosok is otthon készülnek

A #maradjotthon idején sem tétlenkedhet egy néptánccsoport, tudtuk meg Ramasz Lászlótól, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetőjétől. Március közepe óta ők is otthon gyakorolnak a koronavírus miatti veszélyhelyzetben, hiszen addig is gőzerővel készültek önálló estjükre, melyet május 22-én, a 25. Bakony Néptáncfesztivál előestéjén láthatott volna a közönség.

Azt, hogy milyen műsorral örvendeztették volna meg a néptáncszeretőket nem árulta el, remélve, hogy igazi csemege lesz majd az előadás, ha végre színpadra léphetnek. Jelenleg ők is videófelvételek segítségével tartják magukat formában, az együttesnek saját youtube csatornája van, ide töltik fel az anyagokat, melyeket a néptáncosok szakmai házában vesz fel a művészeti vezető. Ez az időszak kiváló alkalom a gyakorlásra, a mozdulatok tökélyre csiszolására, és az online tanulás után/közben kikapcsolódást is nyújt, vagy feltöltődést a léleknek. Az önálló est népdalai is csiszolgatásra várnak, ezek is szerepelnek a feladatok között. A különleges helyzet viszont lehetőséget ad az időben nem korlátozott gyakorlásra, mindenki úgy alakítja a napirendjét, ahogy neki kényelmes. Ahogy múlnak a hetek, úgyis mindenkinek beáll az otthoni ritmusa, hiszen a jó időbeosztást is tanulni kell. Ezen felül vannak közös feladatok is, jelenleg Vincze Árpád szentbenedeki adatközlő táncát tanulják. A néptáncban megszokott, hogy a lányok is elsajátítanak néhány férfitáncot, mivel ez az ő technikai tudásukat is nagyban fejleszti. A videók alapján aztán lehetőség van a tapasztalatok, hibák megbeszélésére, a napi élmények megosztására. Mire újból színpadra állhatnak a táncosok az együttlét örömén túl az együtt táncolás katarzisa is várja őket. Ugyanígy történik a néptáncoktatás a Bányász Kulturális Egyesület égisze alatt működő Kösöntyű óvodás néptánccsoport esetében is, hiszen az egyik legfontosabb feladat az utánpótlás nevelése, mondta Fodor Eszter néptáncoktató.

A kicsik is bemutatkoztak volna a májusi néptáncfesztiválon, ahol a szeptembertől tartó tanulási időszak eredményét mutatták volna be. Többnyire népi gyermekjátékokat, népdalokat, könnyebb ritmusgyakorlatokat tanulnak a gyerekek, valamint általában ugrós táncok (Mezőföld, Somogy, Sárköz) lépéseit tanítja meg nekik a néptáncoktató. Eszter is videókat oszt meg a szülőkkel egy közösségi portál csoportjában, felveszi a tánclépéseket, a dalok szövegét is leírja, a hozzájuk tartozó zenét pedig a youtube-ról küldi el a tanuláshoz. Mivel a Kösöntyű már 4 éve működik, jól ismeri a családokat, így tudja, hogy nagyon sok helyen az óvodás gyermek mellett iskoláskorú is van, akivel délelőtt tanulnak a szülők, így a néptánc feladatokat a lehető legjátékosabb formában próbálja meg tálalni. Eszter az „Így tedd rá” program segítségével tanít,melynek lényege, hogy a hagyományos népi játékok segítségével fejlesztik a gyermekek mozgáskészségét, miközben észrevétlenül sajátítják el a magyar néptánc alapjait, és értik meg egy-egy motívum struktúráját.  Közben nagyban fejlődik a mozgáskoordinációjuk, a játékkészségük, a ritmika, a zenei hallás, de hatással van a szociális készségükre is.

Az óvodai órákon színes tulipánokkal szoktak táncolni, ezeket a tulipánokat most otthon készítették  el maguknak szülői segítséggel, és arra is készültek videóanyagok, hogyan tudják ezeket a virágokat az otthoni játékban felhasználni. Mire ismét lehet az óvodában gyakorolni, a gyerekek már magabiztosabban végzik majd a feladatokat, hiszen az otthoni táncolással tudták folytatni a megkezdett munkát.

V.H.A.

text