A járvány idején sem áll meg a tánc: online próbákat tart a Forgatós

Bár március 16. óta nem tart próbát a Forgatós Táncegyüttes, a munka nem állt meg. Mint Doktor Lászlótól és Doktor-Bagaméri Andreától megtudtuk: a táncosokkal folyamatosan tartják az interneten keresztül a kapcsolatot, elméleti és gyakorlati feladatokat is adnak számukra.

A járványhelyzet miatt nemcsak a klasszikus próbák, hanem számos fellépés is meghiúsult a táncegyüttes életében, mégsem állt meg a munka. Mint megtudtuk, virtuálisan minden csoportjukkal tartják a kapcsolatot szinte minden nap; elméleti és gyakorlati feladatokat adnak a táncosok számára; ezeket írásban, illetve videók formájában kell bemutatni, amelynek köszönhetően tudják javítani és segíteni a fejlődést, illetve csoportos videóhívásban is tartják a kapcsolatot.

– Virtuálisan tudjuk a gyerekeket képezni, illetve tartani bennük a lelket, a lelkesedést, a tánc iránti szeretetet és vágyat, hogy ez véletlenül se hűljön ki – emelte ki Doktor László művészeti vezető, aki továbbá rámutatott: tudják, hogy az iskola is terheket tesz rájuk, de emellett ők a táncot kérik, hogy műveljék és csinálják.

Doktor-Bagaméri Andrea elmondta továbbá: az óvodás és alsó tagozatos diákoknak a szülők segítségével létrehoztak egy olyan belső csoportot, ahol jellemzően hétvégenként népi meséket, táncműsoraikból részleteket, illetve különböző, a jeles napokhoz kapcsolódó játékos kérdéseket küldenek a gyerekeknek, illetve videó formájában is szólnak hozzájuk – ezeket egy hét múlva kell nekik visszaküldeniük.

– Nagyon jó erre a kommunikációra a visszajelzés, a szülők többen jelezték, hogy a gyerekek várják, és igenis igény van arra, hogy ha személyesen nem is, de ebben a formában legalább tudjanak találkozni velünk – fogalmazott az együttes asszisztense.

  

Közösségi oldalukon is bemutatják a tehetséges növendékek munkáját

A Forgatós több táncosa emellett nemrégiben csatlakozott a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, illetve Sánta Gergő Legényesezz Otthon! kihívásához is. Mint Doktor László kiemelte: ezt egy nagyon jó kezdeményezésnek tartja, hiszen lehet látni, ki hogyan táncol, illetve ez által is hirdetik a néptáncot, így véleménye szerint ez egy nagyon jó találat volt.

Doktor-Bagaméri Andrea hozzátette: ezt egy saját kihívással folytatták, hiszen számos gyermekük jelentkezett az országos szóló táncversenyre is, amelynek most lett volna a selejtezője, de mivel úgy gondolták, hogy a táncosok olyan színvonalon dolgoznak, ezért közösségi oldalukon osztanak meg részleteket ezekből, illetve a házi feladatokból is mutatnak részleteket.

Doktor László az elmaradt rendezvények kapcsán továbbá hangsúlyozta: „nem adunk fel semmit, bennünk a lelkesedés, a vágy és az alázat és a tisztelet a tánc és egymás iránt is működik, és ezt folytatjuk tovább”.

Mint megtudtuk a Forgatós Táncegyüttes egy különleges népszokást is szeretett volna bemutatni a városban húsvét alkalmából, amelyre sajnos így nem kerülhetett sor, közösségi oldalukon viszont egy videóval kívántak kellemes húsvéti ünnepeket.

Kiss Dániela

text