Négy fal közé „becsempészett” népi kincsek

Három hét alatt több mint 5 ezer követő figyelmét keltette fel a FolkOtthon elnevezésű Facebook-oldal, ahol neves előadóművészek oktatnak népzenét, néptáncot. Varga Zoltán László ötletgazda a kezdeményezés céljáról, a bővülő repertoárról beszélt lapunknak.  

Facebook/FolkOtthon Alternatív programot kínál, valamint „házhoz viszi” a hétköznapokból és közösségi terekből kiszorult népzenét és néptáncot a FolkOtthon elnevezésű Facebook-oldal. Varga Zoltán László ötletgazda a kezdeményezés előzményeit ismertetve a Krónikának elmondta, az elmúlt hét hónapot a Kőrösi Csoma Sándor-program keretében New Jersey-ben töltötte párjával, Santana C. Diánával. Március 10-én Texasból repültek vissza New Jersey-be, amikor szembesültek a helyzettel: a koronavírus miatt az összes eseményt és táncpróbát lemondták. A következő napokban feje tetejére állt a világ, a mi életünk is, és ekkor született meg az ötlet, hogy mi lenne, ha kalotaszegi legényest oktatnék online. Rájöttem, hogy a saját Facebook-oldalam erre nem a legalkalmasabb, hiszen vannak ismerőseim, akik nem néptáncolnak. Gondoltam Facebook-csoportra is, de az sem tűnt a leghatékonyabbnak, így végül egy közösségi oldal elindítása mellett döntöttem” – fogalmazott a mérai néptáncoktató. 

Hozzátette, párjával sok munkát belefektettek a FolkOtthon létrehozásába, viszont úgy érzi, megérte. Folyamatosan bátorító üzeneteket kapnak, és a növekvő népszerűségnek örvendő oldal is arról árulkodik, hogy sikeres a kezdeményezés: három hét alatt több mint 5 ezer követővel büszkélkedhet a FolkOtthon. A Méra Világzenei Csűrfesztivál egyik főszervezője továbbgondolva az alapötletet, arra a következtetésre jutott, hogy másokat is be kellene vonni a projektbe, és akár népdalokat is lehetne oktatni. Közben több kollégája jelezte, hogy szimpatikus számára a kezdeményezés, és szívesen csatlakozna. Így Varga Zoltán Lászlón kívül ma már az oldal állandó oktatói között szerepel: Kovács Dénes, a Kőrösi Csoma Sándor-program egyik ösztöndíjasa; Berecz István kétszeres aranysarkantyús táncos, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője; Melles Endre, a Háromszék Táncegyüttes táncos szólistája; Paár Julcsi, akit számos népzenei és világzenei formációból ismerhet a közönség.

Vendégelőadóként láthatták már a követők Klitsie-Szabad Boglárka Népművészet Ifjú Mestere díjas mesemondót és Berecz András Kossuth-díjas népdalénekest, mesemondót. A jövőben pedig Kubinyi Júlia Junior Prima díjas népdalénekes és Szalóki Ágnes Liszt Ferenc-díjas előadóművész is bejelentkezik a FolkOtthonról, illetve a repertoár hamarosan páros táncokkal bővül. Naponta vannak élő bejelentkezések a Facebook-oldalunkon, ezáltal szeretnénk közvetlenné és élményszerűvé tenni a pillanatot. Az oktatóanyagot később feltöltjük YouTube-csatornánkra is. Könnyebben átlátható és rendszerezhető az oldal, nem utolsósorban pedig le is lehet tölteni a videókat” – részletezte a Kolozs megyei Mérán élő néptáncos. Arról is beszámolt, hogy ebben az időszakban nagyon sokan nem tudnak a néptánc és népzene örömeinek élni, az oldallal pedig erre kínálnak lehetőséget. Továbbá elérnek egy olyan réteget is, amelyet eddig különböző okoknál fogva nem ragadott magával a táncházmozgalom.

„Van, akinek eddig valamiért kimaradt az életéből a néptánc, és felnőttként már nem merte bevállalni, hogy közösségben tegye meg az első lépeseket. A négy fal között pedig gátlások nélkül lehet tanulni, és szabadon lehet élvezni a néptánc és népdalok nyújtotta örömöket”– hangsúlyozta Varga Zoltán László.

Hozzátette, az oldal tanulási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt olyan gyermekes családoknak is, amelyek nem tudnak heti rendszerességgel táncpróbákon részt venni.  Rámutatott, a FolkOtthon projektet a járványügyi helyzet után is szeretnék folytatni, amennyiben igény mutatkozik erre.

Bede Laura

text