Köszönjük Magyarország - pályázat előadóművészek támogatására

A kérelem benyújtásának határideje: 2020. május 18.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítségével – felhívást hirdet független előadóművészek támogatására „Köszönjük Magyarország” címmel.

“Az előadó-művészeti szféra – a veszélyhelyzettel összefüggésben kialakított – támogatási rendszere lehetőséget ad az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására, valamint arra, hogy a pandémiás időszak elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek” – közölte az Emmi.

A támogatás lebonyolításában az alábbi nemzetstratégia intézmények és szakmai szervezetek vesznek részt:

• Nemzeti Színház – Független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek támogatása

• Hagyományok Háza – Népzenei, néptánc, cigányzenei művészek támogatása

• Nemzeti Táncszínház – Kortárs tánc művészek támogatása

• Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ – Artisták, cirkuszi dolgozók támogatása

• Petőfi Irodalmi Múzeum – Könnyűzenei és egyéb előadó- művészek támogatása

• Filharmónia Magyarország Kft. – Komolyzenei művészek támogatása

• BMC Budapest Music Center – Fiatal Jazz művészek támogatása

Az érintett művészek támogatási igényeiket a fent említett intézményekhez nyújthatják be, melyet az adott intézmény saját hatáskörben bírál el. A kérelem benyújtásának határideje: 2020. május 18.“

 Vidnyánszky Attila és Fekete Péter / Fotó: MTI
Az Emmi közleménye szerint további információ és a jelentkezés feltételei az adott intézmény honlapján megtalálhatók. Egyelőre egy felületen sem találni választ arra a kérdésre, milyen feltételekkel, milyen tevékenységre és mekkora összegre lehet pályázni.

A Színház Online megkereste a Nemzeti Színházat az ügyben, lapunkat arról tájékoztatták, hamarosan közzétesznek friss információkat a www.nemzetiszinhaz.hu oldalon.

A Nemzeti Táncszínház pedig tudatta a szerkesztőséggel, hogy kidolgozás alatt állnak a pályázati feltételek, amelyek a jövő hét folyamán már az ő honlapjukon is elérhetővé válnak.

A fenti kiírás feltehetőleg arról a támogatási alapról szól, amelyről Vidnyánszky Attila is nyilatkozott korábban a HVG 360-nak és a Hír TV-nek: “Én úgy tudom, sőt, határozottan tudom, hogy a tárcán belül nagyon komoly összeg van elkülönítve a bajba jutott művészek megsegítésére. Több milliárd forint. Két dolgot hangsúlyoznék. A magyar művészeti élet nagy többségét az a fantasztikus intézményháló, a benne működő emberek teszik ki, akik kapcsán más országokkal ellentétben szinte mindenütt elvonások, szűkítések, nálunk pedig mindenki megkapja a támogatást. Ez egy fantasztikus világ. A művészvilág többsége meg van mentve. (…) Megpróbálunk kitalálni egy olyan rendszert, amelyben valamiféle munkára kapnák az előleget az emberek. Tehát van egy komoly szándék” – fejtette ki április közepén a Nemzeti Színház igazgatója.

A kérdésre, kik fognak dönteni a tervezett támogatásokról, elárulta: “Komoly szűrést kell végrehajtani.” Azt is hozzátette, Fekete Péter államtitkár úr hamarosan nagy bejelentést fog tenni.

Az államtitkár április 21-én már tett egy bejelentés, miszerint a Fővárosi Nagycirkusz fenntartóján a Nemzeti Cirkuszművészeti Központon keresztül jelentős támogatással, 1 millió euróval segíti a magyar és a közép-európai cirkuszi életet. Ekkor arról is beszélt: “Magyarország kulturális szereplői rendkívüli felelősséggel szolgálják a nemzet mentálhigiénés egyensúlyának fenntartását, a lelki egyensúly a béke, a kiegyensúlyozott és fegyelmezett nyugalom megőrzését”.

text