48 éves a táncházmozgalom

A több évtizedes mozgalom széles tömegeknek és generációknak vált a mindennapjaik részévé, és él a mai napig Székesfehérváron is.
Május 6-a a táncház napja, a kezdetekre tekint vissza A Szabadművelődés Háza is egy honlapjukra kikerült írással.

A Hagyomány Háza Baráti Köre – Halmos Béla kezdeményezésére és tevékeny szervezőmunkájával – a városi táncházmozgalom elindulásának negyvenéves évfordulóján, 2012-ben egész napos, nagyszabású szabadtéri eseményt szervezett. A Táncház Napja azért jött létre, hogy megmutathassák az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit a külvilágnak.

Az immár közel ötvenéves táncházmozgalom a magyar kultúra egyik sajátos jelensége, a nemzeti hagyományokat óvó és tovább éltető közművelődési és szórakozási forma, amely más népek számára is a hagyományőrzés és ápolás mintájául szolgálhat az egész világon.

Székesfehérváron 1974 óta vannak rendszeres táncházak.
A táncházmozgalom elindításában fontos szerepet játszott a 90 évvel ezelőtt született Pesovár Ferenc népzene─ és néptánckutató, aki 26 éven át néprajzos muzeológusként, a néprajzi osztály vezetőjeként dolgozott a székesfehérvári István Király Múzeumban. „Nevéhez fűződik Fejér megye népzene-és néptánckincsének feltárása. Kutatásaival bebizonyította, hogy e vidék népzene- és néptánckultúrája sokkal gazdagabb, mint addig vélték, az itt élő parasztság és cselédség sok értékes zenei és táncanyagot őrzött meg.” – írta visszaemlékezésében dr. Varró Ágnes, a Szent István Király Múzeum néprajzkutatója az intézmény közösségi oldalán megjelent cikkében.

A ma is élő táncházmozgalom minden székesfehérvári néptáncegyüttes, népi zenekar és népdalénekes sikere. A hagyományokat generációk adják át egymásnak közel fél évszázada.

A Malom utcai Táncház mellett a város kulturális intézményeiben havi rendszerességgel, valamint a népi ünnepkörökhöz kapcsolódóan is szerveznek táncházakat, amelyeken a város apraja-nagyja szívesen vesz részt, és közösen élik meg a magyar népzene és néptánc örömét.

text