Virtuálisan ünnepli 25. születésnapját a Söndörgő együttes

Május 11-én, hétfőn ünnepli 25. születésnapját a Söndörgő. A délszláv népzenei hagyományokon induló, azt újraértelmező, és más irányokkal is kísérletező zenekar a tamburára épülő muzsika világszerte ismert képviselője. A negyed évszázadot a járvány miatt virtuálisan ünneplik. 

Idén ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját a délszláv népzenei hagyományokon induló Söndörgő zenekar. Eredics Salamon az együttes ellentétekbe foglalt identitásáról azt mondja, „Délszlávnak magyar, magyarnak délszláv. Könnyűnek komoly, komolynak könnyű. Világzenének népzene, népzenének világzene. Testvérnek barát, barátnak testvér. Magyarnak világhírű, világhírűnek magyar. Réginek új, újnak régi.” A tagok négyötöde a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak miattszinte belenőtt a délszláv népzenébe.Az együttes első fellépése 1995. május 11-én egy gimnáziumi ünnepségen volt. Eredics Dávid annak idején nem akart táncolni az ünnepségen, ezért inkább zenekart alapított, és zenészként állt színpadra. Kezdetben a családi repertoárból merítettek, majd az évek során kialakult a saját hangjuk.

  
A Söndörgő különlegessége, hogy két alaphangszerelést szólaltatnak meg: a húrosok a tamburazenekar, míg a dobok, a harmonika, a fa- és a rézfúvósok a makedón zenekar. Európa és Amerika-szerte isbejárták a legnevesebb koncerttermeket és fesztiválokat.A világ legjobb világzenei együttesei között tartják őket számon, néhány éve a Songlines Music Awards legjobb csapatai közé is bekerültek. Készítettek lemezt az Amsterdam Klezmer Banddel, tavaly megjelent Nyolc 8 Nyolc című albumukkal pedig más műfajok, például a jazz és a komolyzene felé nyitottak. Közben pedig változások is történtek a zenekarban.

„Fél évvel ezelőtt az egyik alapítótagunk, Buzás Attila (tamburabőgő) kiszállt a zenekarból, és eznagy változást hozott a Söndörgő életében. Hirtelen megállt az élet, most pedig megállt minden más is körülöttünk a COVID-19 miatt.Új zenésztársunk, Dénes Ábel (nagybőgő) decemberben csatlakozott hozzánk. Nagy munka kezdődött, sok próbával, szerencsére hamar megtaláltuk a közös hangot. Közben szerveztük a számunkra vírus nélkül is furcsának ígérkező jubileum megünneplését. Újra kellett értelmeznünk magunkat, amely időbe telt, de végül minden startra készen állt. Franciaország, Németország, Norvégia, és nem utolsósorban az itthoni koncertsorozat terve. Ezek a tervek megmaradtak, tolja maga előtt a vírus, addig pedig itt a lehetőség és az idő, hogy új zenéken gondolkodjon az ember” – mondja Eredics Áron.

A 25 éves jubileum megünneplését nem halasztják el, de a járvány miatt természetesen más formában valósítják meg, mint tervezték. Május 11-én, este 6 órától a Söndörgő Facebook-oldalán élő online koncertet adnak, majd beszélgetnek is az elmúlt 25 évről.Az estét egy már 10 éve a fiókban heverő felvétellel zárják.A zenekar 15 éves születésnapján, a Müpában rögzített koncerten olyan zenésztársakkal álltak egy színpadon, mint Ferus Mustafov, Vujicsics együttes, Sebestyén Márta, Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Versendi Kovács József, Kovács Antal, Tompos Kátya és Szőcs Artúr.

text