Vasi kezdeményezésre néptáncos film készül a nemzeti összetartozás napjára

Elő a viseletekkel! Kamerát, telefont a kézbe! Mutassátok meg legkedvesebb táncaitokat, szülőföldetek legszebb helyszínein! - Kárpát-medencei néptáncos produkciókat és helyi hagyományokat bemutató film készül a nemzeti összetartozás napjára. A táncosok kisfilmjeit május 20-áig várják a szervezők.

Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője kiemelte, hogy mivel június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a járványhelyzet miatt nem emlékezhetünk közösségben, rendhagyó módon szeretnének megemlékezni a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.    

A szervezők arra kérik a táncosokat, hogy környezetük emblematikus helyszínein készítsenek 1-2 percnyi videófelvételt szólóban vagy párban, bemutatva saját vidékük, vagy más táj tánchagyományát. A közzétett anyagokból június 4-ére egy szerkesztett film készül, mely a közösségi médiában lesz látható majd.    

A filmet Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa szerkeszti, a zenei montázst Pál István "Szalonna" népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el. Több mint 20 táncegyüttes, közösség csatlakozott idáig az Összetartozás100folk - Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét elnevezésű kezdeményezéshez.

------------

F elhívás:

2020. június 4-én, a magyar nemzet szétszakításának századik évfordulóján nem emlékezhetünk közösségben, nem élhetjük át együtt a nemzeti összetartozás határokon átívelő élményét. Egymástól távol maradva is hívjuk fel a figyelmet összetartozásunkra és közösségünk hagyományaiból sarjadó életerejére, a Kárpát-medencét behálózó kisfilm-sorozattal!

Öltsük fel viseletünket, keressük fel szűkebb pátriánk emblematikus, épített vagy természeti örökségét reprezentáló helyszíneit, s készítsünk 1-2 percnyi videófelvételeket - szólóban, párban, "karanténstábbal..." - felvillantva saját vidékünk, vagy más néprajzi táj tánchagyományát! Fejezzük ki ezzel azt a folytonosságot, amelynek ezeregyszáz éves létünket és jövőnket köszönhetjük a Kárpát-medencében!

Osszuk meg kisfilmjeinket a fenti bejegyzéssel kezdve! Emellett jelöljük meg, mi látható a felvételen, hol készítettük, s milyen közösséget képviselünk!

Az ekképp megosztott videókat egy csokorba gyűjtjük oldalunkon, a közzé tett anyagok esszenciáját pedig 2020. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján egy szerkesztett, 10-12 perces filmben összegezzük.

A film összeállítására felkért szakemberek:
Sztanó Hédi - szerkesztés
Pál István „Szalonna" - zenei montázs

A szerkesztés szempontjai:
1. A Kárpát-medence különféle tájainak reprezentatív, arányos megjelenése.
2. A felvételek minősége, „használhatósága".
3. A szerkesztett filmbe válogatható anyagoknak május 20-i határidővel be kell érkezniük!

Az összegző filmhez a felvételeket a szerkesztő válogatása nyomán egy megadott tárhelyre kérjük majd feltölteni, a következő technikai paraméterekkel: 16:9-es képarány, fekvő formátum, full HD (1920x1080px) minőség.

Terjesszük a kezdeményezést a hazai népművészeti élet szereplői között!
Segítsünk a határokon túl élő magyar testvéreink bevonásában!
Szólítsuk meg a nemzetünk részévé lett hazai nemzetiségeket is!

Várják csatlakozásotokat az „Összetartozás100folk" kezdeményezői:

Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes - Szombathely

...és akiket már maguk mellett tudhatnak:
Cirkalom Néptáncegyüttes - Topolya, Vajdaság
Csali Néptáncegyüttes - Somorja, Felvidék
Duna Művészegyüttes - Budapest
ELTE Néptáncegyüttes - Budapest
Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület - Kiscsősz
Györgyfalvi Hagyományőrzők - Erdély
Hagyományok Háza Hálózat
Háromszék Táncegyüttes - Sepsiszentgyörgy, Erdély
Ilosvai Néptáncegyüttes - Nagyida, Felvidék
Kárpátalja Néptáncegyüttes
Kincskeresők Néptáncegyüttes, Székely Mikó Kollégium - Sepsiszentgyörgy, Erdély
Kosteleki Hagyományőrzők - Gyimes, Erdély
Magyar Nemzeti Művelődési Intézet - Lendva, Muravidék
Magyarság Háza - Budapest
Martin György Néptáncszövetség
Mecsek Táncegyüttes - Pécs
Muharay Elemér Népművészeti Szövetség
Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség
Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület
Pöndöly Néptáncegyüttes - Komló
Tessedik Táncegyüttes - Szarvas

text