Népzenei meglepetés koncert néptánc etűddel

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. egy nagyszerű kezdeményezéssel kíván hozzájárulni a kijárási korlátozások miatt megnövekedett otthon töltött idő tartalmas eltöltéséhez. „Meglepetés-koncertek” néven számos magyar nagyvárosban, köztük Békéscsabán is, sűrűn lakott, lakótelepi övezetekben rövid hangversenyeket terveznek megvalósítani.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében útjára indult meglepetés koncertsorozatnak fókuszában a Térzene átgondolt, a vírushelyzetre koreografált verziója áll. Olyan köztereken hallható zeneszó, ahol az érdeklődők az erkélyükről, ablakukból, udvarukról élvezhetik az élőzene varázsát. Ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez csatlakozott a Duna Művészegyüttes is, amelynek köszönhetően a komolyzenei koncertek mellett néptánc és népzene is hallható lesz Békéscsaba közterein.

A Duna Művészegyüttes kiemelt céljának tartja, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, megváltoztassa a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat, s ráébressze a nézőket annak sokarcúságára és művészi kifejező erejére. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt a művészegyüttes tagjai előre kiadott szakmai tematika alapján otthon gyakorolnak, videóról új táncanyagot tanulnak, on-line kapcsolaton keresztül tréningen vesznek részt. Táncosaik csatlakoztak a „legényesezz otthon – maradj otthon” és a „karikázz otthon – maradj otthon” kampányokhoz. Ezzel is példát mutatva és bíztatva a társadalom tagjait, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Videón az együttes női táncosai különböző hajfonási technikákat tanítanak és fonás közben megismertetik az adott frizura néprajzi vonatkozásait. „Tánca hívunk otthon” címmel rendhagyó néptánc-oktató sorozatot indítottak. Holnapjukon, Facebook oldalukon és hírleveleikben korábbi előadások videófelvételeit osztják meg. A karantén idején is szolgáltattak kulturális és művészeti tartalmat, a maguk eszközeivel járulnak hozzá ebben a nehéz helyzetben az emberek jó mentális és lelki állapotához.

Azonban úgy látják, hogy a sok virtuális tartalom után, a lakosság szomjazza a személyes előadás varázsát.  Az együttes ezért arra vállalkozott, hogy az előírásokat betartva, élőzenés népzenei koncerttel és néptánc etűdökkel teszi színesebbé a vidéki városokban élők napjait.

Békéscsabán az első népzenei meglepetés koncertre május 22-én (péntek), késő délután kerül sor.

text