Házhoz hozták a népzenét és a néptáncot

„Meglepetés-koncertek” néven számos magyar nagyváros lakótelepein rendezett hangversenyeket a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére az elmúlt hetekben. A Duna Művészegyüttes is csatlakozott az akcióhoz, így a komolyzenei koncertek mellett népzenei és néptánc előadások is láthatóak.

A Duna Művészegyüttes húszperces előadását pénteken láthatták az érdeklődők Békés megye több pontján. A művészek Orosházán kettő, Szarvason pedig három helyszínen mutatták be a kezdeményezéshez kapcsolódó előadásukat. A meglepetéskoncertek késő délután Békéscsabán folytatódtak. A művészek először a Szigligeti utcai játszótér, majd a Belvárosi bölcsőde mögött található terület és a Kazinczy lakótelep lakóit örvendeztették meg. Péntek délután egy szóló táncos és egy pár, valamint az öttagú népi zenekar szórakoztatta a rögtönzött közönséget.

– Azért tartottuk fontosnak, hogy csatlakozzunk a Filharmónia kezdeményezéséhez, mert azt gondoljuk, hogy az embereknek már unalmas lehet az otthonlét és az online felületeken történő kultúraszolgáltatás. Ezért mi ezzel próbáljuk színesíteni a hétköznapokat, hogy idehozunk házhoz élőben egy kis kultúrát úgy, hogy elég legyen kinézniük az erkélyen és az ablakokon – mondta el a Duna Művészegyüttes művészeti titkára. Csasztvan Zsuzsanna hozzátette: minden településre elvisznek egy-egy kollégát, akinek valamilyen kötődése van az adott településekhez, így Békéscsabára is velük tartott egy Békés megyéből származó táncosuk. A táncosok döntésére bízták azt, hogy mit táncolnak, hiszen ők érzik, hogy miben tudják megmutatni magukat egy két hónapos leállás után.  

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt a művészegyüttes tagjai előre kiadott szakmai tematika alapján otthon gyakorolnak, videóról új táncanyagot tanulnak, és online kapcsolaton keresztül tréningen vesznek részt. Emellett a karantén idején is szolgáltattak kulturális és művészeti tartalmat, a maguk eszközeivel járulnak hozzá ebben a nehéz helyzetben az emberek jó mentális és lelki állapotához, mivel számos kulturális kampányhoz is csatlakoztak, például „Táncba hívunk otthon” címmel rendhagyó néptánc-oktató sorozatot is indítottak.

Kugyelka-Zámbori Eszter

text